Recent Posts

2012. augusztus 12., vasárnap

Miért jó hennázni a hajad?!?

Sziasztok!
Mióta elkezdtem használni a Lush hennás hajpakolását, (Itt írtam róla) azóta egyre többet olvasgattam a hennáról, mert nagyon érdekelt a növény története, hogy mikre használják fel, hogy mennyire tesz jót a hajjal, stb. S mivel számomra tényleg nagyon bevált a hennás hajpakolás, így most egy kicsit szeretnék írni nektek róla :-)





Henna bokor

 

A hennának (Lawsonia inermis) apró, kerek levelei és bogyószerű magvai vannak. Számos különböző neve és változata ismert. Hívják 'henne'-nek, 'Al-khanna'-nak, 'Al-Henna'-nak, vagy lawsonianak. Finom, piros, rózsaszín, vagy fehér négyszirmú virágja van, - jellegzetes a közepéből hosszan kinyúló bibével. A virágok olajaát évszázadok óta használják illatszerként.

A henna hűsítő hatására Rádzsasztán, Pandzsáb, Gudzsarát sivatagi népei jöttek rá elsőként. A megőrőlt pépbe mártották kéz- és lábfejüket, 's így könnyebben elviselték a pusztító hőséget. Azt is észrevették, hogy a pép eltávolítása után a hűsítő hatás mindaddig megmarad, amíg a szín kitart.

A hennát gyógyító célokra is használják! Indiában és Észak-Afrikában a hennát bőrbetegségek kezelésére alkalmazzák nagy előszeretettel. Fertőtlenítő és szövetösszehúzó hatása is van, ezért gyakran használják kisebb karcolások ellátására, égési sérülések és ekcéma kezelésére. Ezenkívül pozitív hatást gyakorol húzódásokra, reumás fájdalmakra, és ízületi gyulladásokra. Lábfejre kenve hatásos lábgombásodás, tyúkszem, vízhólyag ellen, ecettel keverve pedig fejfájásra. Európában is ismert, hogy remek hajkondícionáló, jól használható korpásodás ellen, megállítja a hajhullást.


Nem csak hajszínezésre lehet használni, hiszen például ha csak kisebb mennyiségű henna van egy termékben, akkor az nem fogja befogni a hajat, csupán gyönyörű fényessé fogja varázsolni :-)

A henna nem nyitja fel erőszakkal a hajszálat védő sejteket, hanem természetes színű, fényes védőréteggel vonja be őket. Ez a bevonat vastagítja a hajszálakat, fényt ad nekik és kezelhetőbbé teszi őket. Súlyt ad a vékony, ide-oda libegő hajszálaknak, lecsillapítja és puhává teszi a göndörödő fürtöket, kisimítja a statikus elektromosságra érzékeny, összegubancolódásra hajlamos hajat. A henna egyedülálló kondicionáló kezelést nyújt.



Ti hennáztátok már a hajatokat? Vagy tervezitek valamikor? 



Marcsi



4 megjegyzés:

hkorinna írta...[Válasz erre...]

Én egy hónapja hennáztam először a hajamat, és imádom! Gyönyörű színe lett, és emellett fényes és puha is a hajam! (írtam róla a blogon) Most fogom nemsokára újra hennázni, egy másik hennát is kipróbálok, majd beszámolok arról is! :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Nah, tök jóó :)) Örülök neki!

adryenka írta...[Válasz erre...]

Én még sosem hennáztam, de ez nagyon meggyőzően hangzik :) Ki fogom majd próbálni :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Ügyesen! :)) Remélem meg leszel elégedve vele ^^

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)