Sziasztoook! :)
Már csak 8 nap választ el minket a karácsonytól, hihetetlenül repül az idő!
Az előző bejegyzésemben ígértem, hogy még érdekesebb dekorációkkal jövök. Az érdekesség pedig az bennük, hogy ezek ehető dekorációk lesznek. Kíváncsiak vagytok már? Nézzük akkor! ;)
Karácsonyi hablánc
Hozzávalók: 4 tojás fehérje, 7 dkg kristálycukor, 20 dkg cukor, egy kevés víz, 6 dkg porcukor, piros ételfesték a színezéshez
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk. (a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
A tojás fehérjéből a finom kristálycukorral nagyon kemény habot verünk. A 20 dkg cukorból, és egy kevés vízből sűrű szirupot főzünk, folyamatos keverés közben beleöntjük a habba, és addig verjük, míg kihűl. A hab nagyon kemény legyen! Azután belekeverjük a porcukrot, és a masszát két részre osztjuk. Az egyik részt megfessük egy kevés piros festékkel, a másikat fehéren hagyjuk. Így elkészített habot, nyomó- zsákba tesszük, és kikent tepsibe apró csókokat nyomunk belőle. A habcsókra ezüstfonalat helyezünk, és a csókok közötti fonálra kisebb csókokat nyomunk. (a rózsaszín és fehér csókokat váltogatjuk). Az így elkészített láncokat mérsékelten meleg sütőben megszárítjuk.
Illatos narancs:
Egy egészséges narancsot megmosunk, szárazra törölgetünk, és szegfűszeggel különböző mintákat szurkálunk bele. A narancsra szalagot kötözünk, és szobában, konyhában felfüggesztjük. Kellemes illatot áraszt, és nagyon hangulatos.
Csokoládés karácsonyfadísz
Hozzávalók: 3 tojás fehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét, meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.
Fehércsokis hóember
Hozzávalók
- 20 dkg fehér csokoládé
- 50 ml zsíros tejszín
- 1 ek likőr (lásd tippek)
- Díszítéshez: kókuszreszelék, porcukor, kakaópor
Elkészítés
- A csokit kis darabokra tördeljük, majd egy nehéz aljzatú lábasban a likőrrel és a tejszínnel nagyon alacsony hőfokon felmelegítjük. Közben óvatosan kevergetjük.
- Amikor a csokoládé szétolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, majd egy tálba öntjük, hűlni hagyjuk. Amikor langyos, letakarva a hűtőszekrénybe helyezzük minimum 3 órára.
- Kiskanállal gombócokat szedünk a tenyerünkbe, golyókat formálunk.
- A golyókat megforgatjuk kókuszreszelékben, porcukorban vagy kakaóban – tálalásig a hűtőben tároljuk.
Hóember verzió
A csokihoz kókuszlikőrt adunk. A lehűtött masszából egy, kettő és három kiskanálnyi adagot szedünk, ezekből golyókat formálunk. Megforgatjuk kókuszreszelékben, lehűtjük. A három golyót egymás tetejére helyezzük, mazsolából vagy aszalt vörösáfonyából szemeket készítünk, pisztáciából vagy mandulabélből orrot vágunk. Ezeket a legfelső golyóba szúrjuk, selyem szalagot vagy csillogó papírszalagot alkalmazunk sálként.
Aszalt narancskarikák
Az almához hasonlóan narancsból vagy egyéb citrusféléből is készíthetsz szárított díszeket. Mosd meg, majd töröld szárazra a gyümölcsöket, és egy éles késsel vágd fel őket néhány mm-es szeletekre. A szeleteket terítsd egy zsírpapírral befedett vágódeszkára, szétszórtan rendezgesd el a gyümölcskarikákat, s helyezd a deszkát száraz, jól szellőző helyre, akár a fűtőtestre is teheted, ha megoldható.
Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.
Hagyd szikkadni néhány napig, időnként persze fordítgasd meg a szeleteket. Ha kellően megszáradtak, és az összes víztartalmukat elvesztették, a közepükön húzz át egy színes rafiaszalagot, amellyel majd felakaszthatod őket a fára.
Tipp: A gyümölcsszeletekből girlandot is készíthetsz. Fűzd fel őket egy hosszabb cérnára, és az így kapott füzért rögzítsd a fenyő ágaihoz.
Linzercsillag
A linzercsillag szintén ízletes dísz lehet, ha fényes dzsemet teszel a közepére, amely meg-megcsillan a ráeső fényben. A csillag egyik ágát lyukaszd át, és fűzd fel egy keskeny szalagra, majd kösd a díszt a fenyőág végére.
Nektek melyik tetszik a legjobban? :)
1 megjegyzés:
nyaminyami,ezt nem kellett volna elolvasnom :D
Megjegyzés küldése
Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)