Recent Posts

2013. július 29., hétfő

Fogyókúra, életmódváltás, sport III.

Sziasztok!
Megérkeztem egy következő bejegyzésemmel hozzátok :-) Az első ebben a témában megírt postot Itt és a másodikat pedig Itt tudjátok vissza olvasni.

Az előző bejegyzésemben beszéltem nektek arról hogy milyen fontos az hogy tudd mik azok az ételek amelyek számodra jók, illetve rosszak. Ezt konkrétabban ki is fejtettem nektek.
Amikor 8 hónappal ezelőtt bele fogtam "ebbe az egészbe", akkor első lépéseim között az szerepelt hogy kevesebbet ettem. Akkor még nem igazán tudtam hogy mik azok az ételek amelyek számomra jók és rosszak. Csak azt tudtam hogy mindenképp csökkentenem kell az elfogyasztott ételek mennyiségén. Elkezdtem rászoktatni a szervezetem arra, hogy többször eszek keveset. Azonnal jobban is éreztem magam, hiszen nem volt megterhelve a gyomrom, nem úgy mint azelőtt évekig, amikoris rögtön újra enni kezdtem, amint egy kis hely lett a pocakomban. Ha éhes voltam, ha nem, ettem mert kívánta a szemem, illetve kívántam magát az ízt. 

Miután egyre inkább ráállt a szervezetem arra hogy napjában többször (4-5) kevesebbet eszem, megismerkedtem a kaloriabazis.hu internetes oldallal. Áldom azt a pillanatot és azóta is használom. Ha nem ismeritek, nézzétek meg mert nagyon klassz kis oldal. Elkezdtem vezetni rajta minden nap hogy mennyit és mit ettem. Rádöbbentett arra hogy eddig kb. 3 de akár 4000 kalóriát is megettem egy nap, nulla mozgás mellett. Illetve arra is rádöbbentett hogy milyen könnyedén össze lehet enni napi 1500-2000 kalóriát is, egyszóval bármennyit amennyit csak bír az ember. Hihetetlen hogy milyen gyorsan összejön!
Akkoriban 1600 kalóriára állítottam be magam, attól többet nem ettem. Ma már tudom hogy nem a kalória számlálgatás a fontos, hanem a bevitt ételek tápanyageloszlása (fehérje, szénhidrát, zsír). Persze nyilván az is fontos hogy ne zabáljon össze az ember több ezer kalóriát, no de aki fogyni akar az tudja is hogy a kalória deficit nagyon fontos. Azaz akkor fogysz ha több kalóriát használsz fel, mint amennyit beviszel. A kalória felhasználásodba a napi tevékenységeid számítanak bele. Mint pl. elmész a boltba, suliba, munkába, lépcsőn jössz-mész, takarítasz, pakolászol, stb. És ezek mellé jön a plusz mozgás, amit sporttal hozol létre. 

Márciusban kezdtem el használni a kalóriabázist, és tök érdekes vissza olvasni benne az akkori súlyomat, cm méreteimet, illetve a kitűzött elérendő súlyt. Már csak azért is mert 3-4 kiló választ már csak el tőle :-) Persze ez nem a végleges célt jelenti, csak akkor egész egyszerűen egy olyan súlyt adtam meg ami nem "elérhetetlen". A másik ami még érdekes hogy a kitűzött célom dátuma 2014. 01. 24. Nem semmi :-) Márpedig 2-3 hét múlva "ott vagyok".

Tulajdonképpen ma már nem is lenne olyan fontos használnom a kalóriabázist, mert már érzésből tudom azt hogy kb. mi hogy merre hány méter, illetve hogy mennyi kajára van szükségem egy nap. Beállt rá a szervezetem, már tudja hogy mire van szüksége és mennyire. Nagyszerű teremtés az emberi szervezet :-) De mégis használom, mert jó látni összegzésként a napok végén hogy mi is történt.

Örömmel jelentem nektek továbbá azt is hogy ma már 26,5 kg mínusznál járok :-) Hihetetlen! Sokszor magamra sem ismerek, mikor tükörbe nézek. És tulajdonképpen elkezdett közbe szólni a pszichológia, mert egyszerűen nem állt még át az agyam, nem fogtam fel hogy már teljesen új formát öltöttem. Ma is képes vagyok még takargatni magam a ruhákkal, vagy egyszerűen csak megilletődve vonulni végig az emberek között, mert még mindig azt hiszem hogy az vagyok aki voltam. Egy kövér lány, aki 100 kilót cipel magán. 





Ismét szeretném hozzá tenni, hogy ezek csupán az én gondolataim, véleményeim. Mindenki azt tesz a testével amit akar, és mindenki úgy él ahogy akar. Nem akarok egy percig sem okoskodni, hiszen nincs hozzá semmilyen képzettségem. Csupán segíteni akarok a magam módján azoknak, akik erre vevők :-)
A következő bejegyzésemben tovább mesélek nektek arról hogy én mit hogyan tettem a cél érdekében.
U.I.: Nincs lehetetlen ;)
Marcsi

19 megjegyzés:

Kátya írta...[Válasz erre...]

Nagyon csinos vagy! :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Aranyos vagy Kátya, mint mindig :)

Csilla írta...[Válasz erre...]

Le a kalappal Marcsi! Büszke lehetsz és legyél is magadra! :)

Rami írta...[Válasz erre...]

Nem semmi, gratulálok!
A bőröd hogyan reagál amúgy?

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

* Csilla: Köszönöm szépen :)

* Rami: A bőröm jól reagál, így hogy rengeteget edzek :) Ha nem edzenék, akkor biztosan pocsékul nézne ki :/

hkorinna írta...[Válasz erre...]

Gratulálok a kitartásodhoz és az elért eredményhez! :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Aranyos vagy, köszönöööm! ^^

Fanni írta...[Válasz erre...]

Már nem mondhatom, hogy egyszemélyes szurkolótábor vagyok, mert lám milyen sokan gratulálnak és kívánnak kitartást!:) Tudod, hogy én mindig mondom, de tényleg nagyon jól nézel ki és büszke vagyok rád! :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Puszi Fanncsi! :))

vrnk írta...[Válasz erre...]

Gratulálok az elért eredményedhez! Irigylem a kitartásod :) Amúgy nagyon jól nézel ki ;)

L. Anna D. írta...[Válasz erre...]

Gyönyörű vagy! Nagyon várom már a következő bejegyzést! :-)))

dyna írta...[Válasz erre...]

látványos az eredmény és szuper, h ilyen leles és kitartó vagy! :)

én úgy gondolom, h lehet egy ember husibb, de meg van az az egészséges maximum, amit nem szabad átlépni, mikor már káros az egészségére, a mindennapjaira és a többi. bízom benne, h többen követik példádat! ;)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

* Roni: Nagyon szépen köszönöm! :))

* Michelle: Hamarosan érkezik ;)

* Dyna: Teljesen igazad van, egyet értek veled! :)

álomlány. írta...[Válasz erre...]

Gratulálok, irigy vagyok a kitartásod miatt! :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Ez a "játék" nálam hálistennek már rég nem a kitartásról szól :) :$

Fahéjas narancs írta...[Válasz erre...]

én is beállok a gratulálók sorába :) You're an inspiration, girl :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Köszönöm szépen! :))

Bogi Vrg írta...[Válasz erre...]

Tényleg nagyon inspiráló vagy, ezt a kalóriás oldalt pedig feltétlenól ki kell próbálnom, kíváncsi vagyok :-)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Remélem hasznát leled majd ^^

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)