Recent Posts

2012. november 9., péntek

Kell? Minek, miért, ... ?

Sokszor elgondolkodom azon, hogy egy buli előtt miért is olyan fontos beinni, alapozni? Hogy mégis miért csak úgy lehet elindulni egy buliba, hogy előtte ittunk? Anélkül nem működik?

Egy olyan témán szeretnék most lovagolni, ami rengeteg fiatalnál jelen van az életében. Mindig is tudtam hogy piázgatás szokott menni bulikkor, vagy bulik előtt. De amikor főiskolára kerültem, akkor láttam csak meg igazán ezt a dolgot. És azóta is azt tapasztalom hogy a buli=pia. Az a szó hogy bulizni, már nem azt jelenti szimplán hogy bulizni, hanem jól bevedelni. Nyilván tisztelet a kivételnek.
Szegény takarítónőket mindig sajnáltam, amikor láttam őket reggelente dolgozni a koliban, hiszen több zsák piás üveget hordtak mindig a szemeteskukákhoz. Olyankor elgondolkodtam azon is hogy vajon mit gondolhatnak rólunk, főiskolás kollégistákról?
De nem is ez a lényeg, hanem az hogy vajon miért mosódott ennyire össze a bulizás mint tevékenység, az ivás mint tevékenységgel?




Nem leszek álszent, eszemben sincs. Én is szeretek inni bulikkor. Nem pont hullarészegségre inni magam, hanem hogy "kellemes állapotba" kerüljek. Így tehát amikor erről a témáról beszélek most, így magamra is gondolok közben.
Én nem vagyok "megszállott" típus, teljesen jól tudom érezni magam egy koncerten, vagy klubban táncolva, pia nélkül is. Viszont például egyik ismerősöm a középiskolában határozottan kijelentette hogy ő nem tud bulizni menni anélkül hogy ne igyon be. Tehát józanon nem megy el bulizni! Ez nagyon elgondolkodtató szerintem.







Ha tippeket kellene mondanom, hogy miért "kell" inni bulikkor, akkor a következő lehetőségek jutnak eszembe: menőbb akar lenni, inni kell mert a többiek is isznak, ez már így működik tehát így kell csinálni, szorong valami miatt-például a súlya miatt vagy mert "nem olyan szép" vagy mert bármi, illetve feszültségoldás.  
De ilyenkor felmerül bennem az a kérdés hogy mégis milyen feszültségről van szó??! Hiszen csak el kell menni az X helyre és jól érezni magunkat, táncolni, nevetni. Ebben mi a feszültség?
Válaszképp pedig rengeteg gondolat jön bennem ilyenkor. Hiszen ma a 21. században, 2012-ben rengeteg külső (sokszor negatív) hatás éri a fiatalokat. Akár a médiából, a családjukból, a barátaiktól, az osztálytársaktól és még lehetne sorolni. És talán maga a társadalom nevelte ki azt a sok fiatalt, aki már nem "mer" elmenni bulizni pia nélkül. 
Abban viszont biztos vagyok, hogy a szorongás mindenképp nagy szerepet játszik (sajnos!).

Vagy ez egy baromság, és egyszerűen csak ennyire változnak az idők, az emberek, a generációk? Nem tudom. Rengeteg oka lehet ennek.



Ti mit gondoltok erről a témáról? Ez mindig is foglalkoztatott, így nagyon érdekelne hogy mi a meglátásotok. 
Ti is mindenképp alkoholizáltok bulikkor, vagy tökéletesen megvagytok nélküle? Illetve ha isztok, akkor miért? Itt nyilván nem 1-2 sörre gondolok, vagy 1 pohár pezsire. Hanem kicsit többre ennél.




Marcsi




22 megjegyzés:

Katie írta...[Válasz erre...]

Én mindig pia nélkül bulizok. Egyrészt mert félek egyedül gyalog hazamenni a buli után, a taxira pedig nem akarok pénzt kiadni, így mindig kocsival megyek, ami kizár mindenféle alkoholfogyasztást, mert ugyebár zéró tolerancia van.
Ennek ellenére minden alkalommal istenien éreztem magam, sosem volt szükségem piára ahhoz, hogy feloldódjak, hogy önfeledten tudjak táncolni, nevetni, szórakozni.
Ráadásul józanul hamarabb átlát az ember a kéjsóvár fickókon is. (És ha már pasik, így legalább az is kizárt, hogy valaki leitat és kihasználja a helyzetet.)
Sajnos ma már tényleg ez a helyzet, hogy a legtöbb bulizó egyben ittas is, aminek nem kellene feltétlenül így lennie.
Szerintem igazad van abban, hogy a feszültségoldás miatt isznak, a stresszt viszont nem így kéne levezetni....

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Ezt jó hallani, több embernek kellene "követnie" téged! ^^
És a feszültségoldás mellett, abban is biztos vagyok hogy a szorongás is nagy szerepet játszik :/

Katie írta...[Válasz erre...]

Aranyos vagy, de sajnos én vagyok az egyetlen, aki így áll a dologhoz. Sőt, én vagyok a fekete bárány, amiért nem iszom. :S

Katie írta...[Válasz erre...]

Legalábbis a barátaim szerint.

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Hát azt gondolom! De az már legyen az ő bajuk ;)
Viszont abban is biztos vagyok, hogy sokan tesznek még így a világon, ahogyan te. Vegyesek vagyunk :)

Rami írta...[Válasz erre...]

én teljesen jól megvagyok nélküle, ennek ellenére jól esik, mert a macifröccs finom,és szeretem inni, a sör finom és szeretem inni,stb:)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Persze hogy finom ;) :)

norcsikiss írta...[Válasz erre...]

Én általában pia nélkül bulizom, hogyha pedig inni szeretnék - azért iszom buli előtt, mert lényegesebben olcsóbb mint ha a szórakozóhelyen innék :)
jó kis gondolat menet :)
http://chic-from-thrift.blogspot.hu

Kriszta írta...[Válasz erre...]

Mi is mindig ezen "agyalunk" az egyik barátnőmmel, hogy miért kell bulik alkalmával mindenkinek lerészegednie? Engem személy szerint iszonyatosan zavar, hogy a bulikban nem tudok emberkékkel- tisztelet a kivételnek- egy normális szót váltani, mert matt részegek... Nem tudom mi alakította ki ezt a dolgot, de nagyon sajnálatosnak tartom.
Félreértés ne essék, semmi bajom az alkohollal, ha mértékkel fogyasztják. De miért kell mindig mindenben túlzásba esni?
Szóval, érdekes a téma, érdekes a kérdés... de attól tartok, nincs megfelelő válasz. Legalábbis olyan, amit megértenék. :-)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

* Norcsikiss: Az tény és való, hogy olcsóbb :)

* Kriszta: Valószínűleg nincs megfelelő válasz. Legalábbis még nem jöttem rá. De egyöntetű válasz biztos hogy nincs, mert mindenki más-más miatt tesz dolgokat.

Monika írta...[Válasz erre...]

Ez nehéz kérdés, és igen megosztó is szerintem.
Bár örülök, hogy itt másik is írják, hogy "pia" nélkül buliznak :) régebben én is úgy gondoltam, hogy csak akkor lehet "felszabadultan" bulizni, ha iszik valaki, persze akkor biztos lazább, meg minden, de az már nem az igazi "énje", szóval ha valaki jól akarja érezni magát, szerintem alkohol nélkül is lehet, főleg ha jó a társaság...

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Köszönöm hogy megosztottad a gondolataidat, az biztos hogy nehéz és megosztó kérdés ez...

Kriszti írta...[Válasz erre...]

Sajnos elég sok ember van, aki a természetéből kifolyólag egyszerűen nem tud feloldódni.
Viszont a többség szerintem már felfogja 20+ fejjel, hogy részegen mászni annyira már nem menő, sőt ilyen korban már ciki. Balesetek persze azért mindenkivel előfordulnak :DD

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

20+ ?? Nem, az én korosztályom és ismerőseim nem! Lehet hogy az a 20+ kb 28 körül kezdődik el talán.

Kriszti írta...[Válasz erre...]

aww :( hát ilyenkor már lehet kellene.. bár baráti társaságos bulin még megengedett :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Meg nem csak baráti társaságos bulikról van szó, hanem elég amit látok az utcákon, kolikban, szórakozóhelyeken :/

Ayesha írta...[Válasz erre...]

Én sem iszom, a pia olyan proli.
Felszívok 2-3 csíkot, és minden tuti.

:D:D:D:D:D:D:D
(bocs a rossz viccért)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Kinek a pap, kinek a papné! Tudod :DD

Unknown írta...[Válasz erre...]

szia:)
nagyon tetszik a blogod, be is követtem!!
Ha nem nagy baj, megkérhetlek , hogy kövess vissza?:)
Előre is köszönöm,
puszii:)
http://zsaniiblog.blogspot.hu/

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Köszönöm, aranyos vagy! :)

Bogi Vrg írta...[Válasz erre...]

Én sem iszom, nekem nem kell alkohol, hogy jól érezzem magam. Ezt én is mindig furcsállottam, hogy másnak szinte kötelező. Valahogy mindig olyan érzésem volt, hogy csak azért alapoznak, mert attól menőnek tűnnek.

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Igen, igen...én is olyan kötelező dolognak látom.

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)