Recent Posts

2014. május 4., vasárnap

Anyáknapi kiadás I. rész: Hogyan neveld a gyermekedet egészséges életmódra, avagy diéta gyermekkorban?


anyak_napja_gyerek_dieta
Anyukaként is sportosan, fitten élsz, rendszeresen sportolsz, és igyekszel tudatosan, egészségesen táplálkozni? Gratulálunk, hiszen ezt valljuk mi is; nem csak tizenévesen lehetünk csinosak! De anyukaként mennyire vagy tudatos szülő? Hogyan neveled, alakítod a szemed fényének étkezési szokásait? Te is abba a hibába esel, mint sokan mások? „Egy gyereknek nem kell diétáznia! Nem kövér, csak jó húsban van! Kicsit duci, de majd kinövi!” Hallottad már mástól, vagy akár Te is ezt mondogatod?


Diéta gyermekkorban?

Részben igazad van, a gyerekeket valóban tilos (lenne) diétáztatni, ha a megfelelő módon, a megfelelő tápanyagokat kapná a szervezetük. Nekem ugyan még nincs gyerekem, de az elmúlt 25-30 évemet fiatalok körében (is) töltöttem, és látom a riasztó helyzetet. Sajnos a statisztikák is ezt bizonyítják, az iskolában körülbelül minden ötödik gyerek túlsúllyal küzd. Borzasztó kényes témakör ez, hiszen a szülőket sokszor nem zavarja ez az állapot, kifogásokat keresnek, vagy egyszerűen tehetetlennek bizonyulnak.


A kisiskolások nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a háziorvosok sem tudnak épkézláb táplálkozási tanácsokat adni, hiszen nem ez a szakterületük. Ha pedig a kevésé zsíros, cukros ételek alacsonyabb fogyasztását javasolják – nos szerinted melyik nebuló fogadja meg? Mindenképpen erősebb hatás kell, mint egy havonta látott fehérköpenyes tanácsa. A tiniknek még nehezebb, hiszen ők már elindultak az önállósodás útján, mindent jobban tudnak, mint a tökcikis felnőttek, a netről úgyis mindent meg lehet tudni.  

Rendszeresség – ahogy nálad is!

A gyereked étkezésénél is ugyanúgy a minőségi és mennyiségi kérdéseket kell szem előtt tartanod. Ha már korán megtanulja a napi ötszöri étkezést, akkor később sem fog fél napokig koplalni. Étkezésnek számold, ha egy almát elrágcsál egy szál répával. Ha a lakásban széthagyott nasik hevernek, akkor ne csodálkozz, ha a főétkezéseknél nem éhes!

Egészséges diéta gyermekkorban

Miből mennyit?

A kiskorú gyermeked „diétás” programja több ponton különbözik a Tiedtől, de a fogyás legfontosabb alappillére, a diétás étrend közös. A gyermekednek is ugyanazokat a tápanyagokat kell bejuttatni a szervezetébe, fehérjét, jó minőségű gyors és lassú felszívódású szénhidrátokat, zsírsavakat, rostokat, folyadékot. Igaz, nem ugyanolyan arányban és ugyanolyan szigorral. A gyerekednek nem kell hidegen csirke-rizs-saláta-zöldséget enni ételes dobozból a nagyszünetben.

Nincs is rá szüksége, a 2 g fehérje/ testsúlykg elv nem szükséges, hiszen még nem beszélünk felépített, fejlett izomzatról. Tinikorban azonban már lehet 1-1,5 grammos szorzóval kalkulálni, fiatalabb korban még nem szükséges ennyire precízen számolgatni.

Na és az üdítők… A gyermeked étkezése mellett a folyadékbevitel is kulcsfontosságú, nem csak a „mennyit”, hanem a „mit” kérdésében. Kell magyarázni a cukros, szénsavas üdítők kiiktatását? A kóláról nem beszélve?! A rostos gyümölcslevek ugyan egészségesebbek, de még a 100%-osak sem százszázalékosak, a szomjoltásra pedig teljesen alkalmatlan, túl sűrű és tömény hozzá.

Te mit gondolsz? Mennyire nevelheted, befolyásolhatod a gyermeked étkezési szokásait? Vagy inkább átháríthatod (idő és elfoglaltság hiányában) az iskolára, a pedagógusokra? Gondolkodj el ezen egy kicsit, holnap folytatjuk a témát! Addig is, ha kérdésed van, tedd fel itt, azonnal válaszolunk!


gyerek_egeszseges_etkezes

PeakGirls - Palatinus Tünde
Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!



Marcsi




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)