Recent Posts

2014. április 6., vasárnap

Itt a tavasz, elérkezett a diéta ideje! Érezd úgy magad, mint akit kicseréltek

tavaszi_dietaEgy jól felépített tavaszi diéta után úgy érezheted, hogy teljesen kicseréltek. Miért kellene belevágnod? Ha azért, mert úgy érzed meg kellene szabadulnod néhány kilótól, ha csak szeretnél egészségesebben élni, a közérzeteden javítanál, vagy mert jó lenne beleférni újra néhány nadrágodba. Bármi is legyen a célod, itt az ideje, hogy belevágj!


Tudom nem könnyű, de ahogy szokták mondani, a jó munkához idő kell. Ebben rejlik a diéta lényege, a többi már csak rajtad múlik. Hidd el, ha kitartó vagy és tudatos, akkor bármit el tudsz érni akár az élet más területén is.

Maradjunk azért egyelőre a diétánál. Ahogy említettem az imént is az idő most nagyon fontos tényező. A diéta nem hat napig tart, vagy két hétig, nem csak egy adott tápanyagból kell többet vagy kevesebbet enned, és nincs olyan, hogy „én csak a hasamról akarok fogyni” vagy nekem a fenekemről kellene leadni néhány kg-ot”.

Diéta

Hogyan építsd fel a diétád?

A kérdés, hogy mi a célod? Ahogy a cikk elején is írtam, ki kell tűznöd magad elé egy célt. Ha tegyük fel néhány kg-tól szeretnél megszabadulni, akkor arra kell figyelned, hogy az a 4-5 kg ne a lehető leggyorsabban csorogjon le rólad. Az egészséges fogyás heti 0,5-1kg. Ha ennél többet fogysz, akkor növelni kell a tápanyagbevitelt, ha kevesebb 0,5 kg-nál, akkor csökkenteni.

De milyen tápanyagokról is beszélünk. Pontosan ez a lényeg. Minőségi tápanyagokról. Szénhidrátokról, fehérjéről és zsírokról. Fontos tudnod azt, hogy ezekből a tápanyagokból, mennyit fogyaszthatsz, amellett persze, hogy a minőségre is odafigyelsz.


 Hogyan használja fel a szervezeted az elfogyasztott tápanyagokat?
  1. először a szénhidrátok kerülnek felhasználásra, mivel ezek oxigén jelenlétében és anélkül is szolgáltatnak energiát.
  2. a következő fázisban jönnek a fehérjék, ami az izomtömeg csökkenésével járhat együtt. Éhezés vagy nehéz, többórás fizikai terhelés esetén bomlanak le energiává.
  3. legutoljára következnek a zsírok, amelyek körülbelül 20-30 perc mozgást követően kezdenek energiává alakulni – amennyiben nincs a vérkeringésben más tápanyag.
tunde_vacsora_fozes

Melyek azok az élelmiszerek, amelyeket fogyasztanod kellene?  

Szénhidrátok (1g = 4Kcal): teljes kiőrlésű gabonából készült  tésztafélék vagy durumtészta, teljes kiőrlésű péksütemények, rizs, zabpehely, puffasztott rizs – búza, zöldségek. Ezeknek a termékeknek a glikémiás indexük is alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg gyorsan a vércukorszintet és hosszan tartanak jóllakott állapotban.

Fehérjék (1g=4 Kcal): vannak állati eredetű fehérje források és növényi fehérjék; ezekből hiányoznak bizonyos esszenciális aminosavak. Tipikus fehérje források: tojás, sajt, tej, csirke, tengeri halak, pulyka, marhahús, bárányhús, szója, mogyoró és a hüvelyes termések. Az egyes táplálék-kiegészítők is sokféle fehérje forrást tartalmazhatnak. A protein turmixok szintén remek fehérje források, amik nem tartalmaznak semmilyen felesleges tápanyagot, így felszívódásuk rendkívül gyors.  

Zsírok (1g= 9 Kcal): Nos, itt megemlíteném, hogy nem kell félni a zsíroktól. Viszont vannak” jó” zsírok és „rossz” zsírok. Lehetőleg a „jó” zsírokat fogyassz, de azokat is mértékkel. Ezek egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. Az egyszeresen telítetlen csoport fő forrásai közé tartozik az olívaolaj, a repceolaj, és az olajos magvak.

többszörösen telítetlen a legtöbb növényi- és halolajban, illetve az olajos húsú halak többségében található meg. A telítetlen zsírok szobahőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva viszont fokozzák a zsíranyagcserét, segítik az idegműködést, hozzájárulnak a hormontermeléshez.

A makro-tápanyagok mellett a vitaminok, ásványi anyagok fogyasztása is elengedhetetlen, mivel sajnos ma már az ételeinkből (zöldségek, gyümölcsök) nem tudunk annyit bevinni, amennyire szüksége lenne a szervezetünknek. A vitaminok és ásványi anyagok szabályozzák a táplálékok hasznosítását. A vitaminhiány ezért vezethet elhízáshoz. A plusz kilók megszabadulásához tehát szükség van rájuk.

Diéta alapelvek

Milyen alapelvek szerint építsd fel a diétádat:  

1. Csökkentsd a szénhidrát bevitelt. Ha nem célod egyelőre a teljes életmódváltás, akkor először csak kis lépésekben haladj. Hagyd el pl. a fehér kenyeret, a cukros süteményeket, a csokit és hasonló egyszerű cukrokban tomboló társaikat. Fogyassz kevesebb adagot a nap folyamán, akár többször is, ha időd engedi. Akár napi 6-7 étkezést is beiktathatsz. A szénhidrátbevitelt főleg a délelőtti órákban, vagy legkésőbb délután 2, vagy 3 óráig időzítsd, este legkésőbb lefekvés előtt 1-2 órával lehetőleg csak fehérjét tartalmazó ételeket (fehér hús, halak, vagy zsírszegény túró), illetve zöldséget vagy salátát fogyassz.  

tunde_futas

2. Napközben fogyassz sok folyadékot. Ha lehet 10 testtömeg kilógrammonként legalább 1 litert. Ez lehetőleg elsősorban víz legyen, vagy gyógynövény teák. 3. Mozogj sokat. Itt a jő idő. Irány túrázni a hegyekbe, biciklizni a barátokkal, de a betondzsungelből nem tudsz kiszabadulni, akkor is számos edző-és fitnesz terem kínálja jobbnál-jobb erre alkalmas gépeiket. Próbálj meg 30-60 perc mozgást végezni közepes tempóban. Legyen szó bicikliről vagy ellipszis trénerről, egy mp3 lejátszóval, vagy egy jó kis könyvvel hamar eltelik ez az idő. Ha a fent leírtak alapján megváltoztatod az étkezési szokásaid, hidd el egy sokkal magabiztosabb és boldogabb nő fog visszamosolyogni Rád a tükörben! „Az elgondolás nem segít, csak a tett!” (Agatha Christie)

 mct_olaj_salata_csorgatva 


PeakGirls - B-P. Zita, olvasói bejegyzés

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon! A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.
 
 
 
 
Marcsi 
 
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)