Recent Posts

2014. február 23., vasárnap

Paleo diétázom, nem ihatok finom fehérjeport, de akkor mit?


peak_paleo_dieta
A paleolit diéta nem véletlenül nyeri el sokak tetszését, miután kicsit utána jártak miről is van szó. Egész egyszerűen ha elkezded a paleot akkor vállalod, hogy visszatérsz a sok ezer évvel ezelőtti alap táplálkozáshoz. Vagy legalábbis törekszel minél jobban az őskorban is rendelkezésre álló táplálékok közül válogatni nap, mint nap.





Paleolit

Mielőtt végig vennéd mit kell száműznöd az étrendedből, érdemesebb átgondolnod azt, hogy mit ehetsz- ihatsz. Utóbbit egyszerűbb meghatározni és ezzel könnyebben összpontosítasz magára a diétára. Annyi bizonyos, hogy a táplálék kiegészítők közül ugyanúgy fogyaszthatsz tojás , vagy marha alapú fehérjeport, aminosavakat és esszenciális zsírokat, speciális olajokat.

feherjedieta_tanulmany_kicsi

Alapvetően ebben az esetben is az anyagcseréd gyorsaságának növelése és fenntartása a cél, amihez célszerű minden nap rendszeres időközönként kis adagokat enned. Ügyelj a fehérjedús étkezésre. A szénhidrátot, mint olyan el kell felejtened.

Az energiát nem a gabonafélékből fogod nyerni, hanem a fehérjéből és a zsírokból, így nincs rá szükség. Sőt, kifejezetten ha emeled a zsírfogyasztásodat (végig a "jó" zsírokról beszélünk), a szénhidrátot ki kell zárnod, mivel ezek együttesen súlygyarapodást okoznak, feleslegként rakódnak le Rád.

A tejet, szóját, minden nemű gabonát el kell felejts. Ezek elhagyásával emésztésed megkönnyebbül amennyiben laktóz intoleranciád, vagy glutén érzékenységed van. Ezáltal a többi tápanyag sokkal jobban felszívódik, így hasznosabb lesz Számodra. Természetesen a cukor minden formáját ki kell zárnod az étrendedből. A barna cukor, nyírfacukor sem megengedett.

Paleolit diéta

Mit ehetsz? Nem kell monoton étkezésekre gondolnod. Nagyon színesen és változatosan tudod alakítani az étrended. Ebben is segítünk Neked. Az alapvető étkezéseid kiegészítheted ugyanúgy aminosavakkal, vagy tojás, vagy marha eredetű izolátum fehérjékkel.

 peak_paleo_piramis 

Az aminosavak lényegében fehérjék. Ha megeszel egy darab húst, az emésztés során aminosavakra bontja az emésztőszervrendszered. Ez idő és energia. Ezért például ha edzések közben, után, vagy épp reggel ébredés után szükséged van minőségi aminosav ellátásra, hogy tónusosak maradjanak izmaid, vagy épp regenerálódásod legyen hatékonyabb, vesd be őket!

Az esszenciális aminosavakat Neked kell külön bevinned szervezetedbe, mivel nem tudja előállítani saját maga. Ezért eszel sovány fehérjeforrásokból ételeket, és ezért fogyassz aminosavakat. A BCAA TST, Amino Fusion-t, EAA TST-t, Glutamin-t napi szinten alkalmazd, mozgástól függetlenül is.  

Édesítőszerek természetesen

Azzal, hogy szinte teljesen leegyszerűsíted az alapanyagokat az étkezésedhez, nem kell elfelejtened az édes ízeket. Ma már a tudás hatalmában vagyunk, ami segítségével kifejlesztésre került több természetes édesítőszer is, amit a Paleo diétában is fogyaszthatsz. Az eritritol alapú Dia Wellness édesítőszereket akár sütéshez, akár kávé ízesítéshez használhatod büntetlenül.


peak_girl_epa_mct_cla 

Mivel a szénhidrátokat klasszikus értelemben kizárod a mindennapokból, ezért a zsírbeviteledre nagyobb hangsúlyt kell fektetned. Ez nem azt jelenti, hogy nagy mennyiségű tepertőt ehetsz zöldséggel. Ha ezt teszed, ugyanúgy számolnod kell a plusz kilókkal, mintha kenyeret ennél. Koncentrálj a "jó" zsírokra. Omega3 és Omega6 zsírsavakat kell fogyasztanod. Ajánlott a szilárd étkezésed mellett halolaj kiegészítőben is gondolkodni.

Az EPA/DHA/ GLA . Jó zsírként tekints az MCT olajra, ami egy különleges közepes láncú triglicerid, amit nagyon könnyen emésztesz és energiát nyersz belőle, miközben nem raktározódik le zsírsejtként Rajtad. Azt le kell szögezni, hogy a köztudatban lévő több diéta típus közül Neked kell rájönnöd, hogy melyiket tudod egészségesen hosszú távon alkalmazni.

Mindenki egyéni, így ezekkel a javaslatokkal csak a lehetőséget kapod meg, hogy rájöjj melyik a Számodra legalkalmasabb étkezés mód. A táplálék kiegészítőket minden táplálkozásba beillesztheted és be is kell ha a legjobbat szeretnéd magadnak. Ma már sajnos összességében nem olyan tápanyag dúsak az ételek, mint régen, ezzel egyenesen arányosan ráadásul nagyobb és több káros hatás éri a szervezeted.


 Te melyik diéta típus mellett döntöttél? Kattints a képre és olvass tovább mivel javíthatod külső belső egészséged.

  peak_moni_bcaa   

Németh Vivien- Peak Hungary

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon!

 A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.      




Marcsi



         

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)