Recent Posts

2014. január 15., szerda

A csokoládéval akár jót is tehetsz a testednek! Kakaó, mint antioxidáns

peak_csokolade_elettani_hatasaiMég mielőtt szaladnál is a legközelebbi sarki közértbe és bevásárolnál a finomabbnál-finomabb lila tehenes márkából, nem árt ha tudod, hogy nem minden csokiról mondható el a szervezetedre gyakorolt jótékony hatása. A "jó csokoládé" kifejezés alatt a lehető legtisztább állapotban vett, magas kakaótartalmú, lehetőleg cukormentes készítményeket értjük. Tehát a lila csomagolású csoki már ki is esett a sorból...

Antioxidáns

Valószínűleg már Te is hallottál a kakaó jótékony élettani hatásairól. A legtöbb kakaó az étcsokoládéban található, hacsak nem fogyasztod a kakaóport közvetlen a dobozból, bár erre vajmi kevés esély van.

A kakaónak flavonoid tartalma miatt több potenciális egészségügyi előnye is van mérsékelt fogyasztás mellett. Pozitív hatása van a szív-és érrendszerre, az agyműködésre, éles látásra, valamint antioxidáns tartalma megelőzi a szabadgyökök kialakulását és nem utolsó sorban segíti a zsírégetést is.

 Tudtad, hogy az intenzív edzések felerősítik a szabadgyökök kialakulását a szervezetben?

  peak_csorgo_adri_edzes

Igen, ez így igaz! Annak ellenére, hogy a sport az egyik legegészségesebb dolog, amit a testeddel tehetsz bizony valamilyen szinten károsítod is vele. Intenzív mozgás során a tested oxidatív stresszhelyzetbe kerül, ami a lehető legjobb állapot, hogy a szabadgyökök megtámadják és egyben károsítják a sejtjeidet.

peak_ingyenes_lefogyok_tanulmany

Éppen ezért nagyon fontos, hogy antioxidánsokban gazdag ételt fogyassz, különösen az edzést megelőzően. A polifenolok és a flavonoidok magas antioxidánstartalmuk miatt bizonyítottan csökkentik a szabadgyökök okozta sejtkárosodást a szervezetedben.

Egyes tanulmányokban kimutatták, hogy a csokoládé rendelkezik a legmagasabb flavonoid tartalommal, de még egyszer hangsúlyozzuk, hogy a tiszta, cukrozatlan, lehető legtermészetesebb formában levő csokoládéról van szó.

Éppen ezért edzés előtt történő kisebb mennyiségben való fogyasztása csakis a hasznodra válhat, hiszen csökkentik a sejtkárosodást a szervezetedben. Lehetőleg a legmagasabb kakaótartalmú, cukrozatlan változatot szerezd be és edzés megelőzően egyél meg belőle 2-3 kockát (nem táblát! kockát!).

Antioxidáns a csokoládé

peak_csokolade_antioxidans_zsiregetoA csokoládénak más pozitív hatását is élvezheted a sejtjeid védelme mellett. Gondoltad volna, hogy akár a zsírégetésben is a segítségedre lehet?! Ez szintén a kakaó polifenol és flavonoid tartalmának köszönhető, mivel segítik a gyomrod enzimatikus aktivitását, amely egyúttal elősegíti a szénhidrátok és zsírok bontását.

Megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással és kakaó mérsékelt fogyasztásával felerősítheted a zsírégető folyamatokat a testedben.  

Ez jól hangzik, nem? Ha betartasz néhány alapszabályt a csoki akár a barátod is lehet a súlyokkal felvett küzdelemben. Mire kell odafigyelned

- magas kakaótartalmú étcsokoládét fogyassz (lehetőleg magasabb, mint 70%)
- ne tartalmazzon hozzáadott cukrot (diabetikus, vagy cukormentes változat)
- mértékkel fogyaszd! (napi 3-4 kocka) Nem muszáj táblás csokoládé forma mellett döntened, készíthetsz akár forrócsokit zsírszegény kakaóporból, amiben biztosan nem lesz olyan összetevő, ami a károdra lenne. Sőt, ebben a hűvös időben lehet egy bögre forrócsoki még inkább jobban esne.

peak_feherje_forrocsoki
Elkészítheted akár zsírszegény tejjel és édesítővel, de ha egy igazi finomságra vágysz, ami ráadásul fehérjében gazdag is, akkor készíts magadnak fehérjeporból forrócsokit.

 Hogyan készíts egy igazi forrócsoki fehérjebombát?

 Egyszerűbb, mint gondolnád. Nem lesz másra szükséged, mint 1 adag csokis vagy vaníliás fehérjeporra (pl. Delicous Whey). Keverj hozzá 1-2 kiskanál zsírszegény kakaóport és édesítőt, majd kb. 1 dl meleg vízzel (vagy zsírszegény tejjel) rázd fel shaker-ben. Ezalatt tegyél fel forrni 2dl vizet/tejet, majd öntsd össze a kettőt. Azért ne forrald fel a fehérjeport is, mert túlhevítés esetén hajlamos összecsomósodni. Szórd meg egy kis fahéjjal és már készen is van a finomság.

 Milyen egyéb pozitív hatásai vannak a kakaónak a szervezetedre nézve:

-segíthet megelőzni az érelmeszesedést
- javítja a vérkeringést - gátolja a kóros véralvadást
- pozitív hatással van a szívműködésre
- kiváló ellenszer gyomorpanaszok esetén (főként hasmenés)
- javíthatja a vesefunkciókat - az egyik legjobb antioxidáns
- csökkenti a fáradtságérzetet
- elősegítheti a fogyást
- fokozza a koncentrációt
- segíthet megelőzni a fogszuvasodást

Kattints a képre, ha tovább keresgetnél a cukormentes kakaótartalmú finomságok között. 

 peak_cukormentes_edesseg

Nagy Csilla - Peak Hungary

Tudj meg többet arról, hogyan lehetsz még szebb a Google+ oldalunkon! A peakshop.hu oldalain található információk, szolgáltatások, cikkek nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben fordulj szakorvoshoz betegség esetén! A táplálék kiegészítők nem gyógyszerek. Az étrend-kiegészítők és a különleges táplálkozási célú élelmiszerek csak élelmiszerek, nem gyógyítanak, előznek meg betegségeket vagy helyettesítenek gyógyszereket és semmiképpen sem alkalmasak a kiegyensúlyozott változatos étrend helyett alkalmazni őket.




Marcsi 


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)