Recent Posts

2013. május 18., szombat

Alakformálás, zsírégetés ---> Egy újabb módszer amit alkalmazok

Sziasztok!
Hatalmas örömmel tölt el az hogy többen is írtatok, hogy motivállak titeket, illetve kíváncsiak vagytok az edzés tippjeimre, stb.
A blog Facebook oldalán ígértem hogy írni fogok Péntek Enikővel való "megismerkedésemről". Mielőtt esetleg ki X-elnétek az oldalt, még gyorsan szólok hogy Péntek Enikő egy fitness tréner (többek között), és iszonyatosan szuper edzés videói vannak. 
Szóval akkor kicsit részletesebben:
Szinte minden nap sok-sok cikket olvasok el (hiteles forrásokból, és nem különböző női portálokról, amelyek hazugsággal traktálják tele az ember fejét, persze tisztelet a kivételnek) különböző edzésformákról és egészséges táplálkozás témaköréből. Így találtam rá pár nappal ezelőtt Péntek Enikőre.


Csodás alakja van, 2 kisgyermek anyukája (ezen nagyon meglepődtem), és nagyon kedves lány/nő.


A Facebook oldalát ITT találjátok meg. A weboldalát pedig ITT fogjátok meglelni. Ha a weboldalára kattintotok, akkor a Fitt tipp, étrend, edzésterv menüpont alatt (is) nagyon sok fontos és érdekes dolgot tudtok elolvasni, majd pedig a video menüpont alatt fogjátok megtalálni az edzésvideókat. 

Ma reggel megcsináltam éhgyomorra a szokásos 1,5 órás mindennapi walking edzésemet (amiről korábban már írtam nektek). Mindig nagyon oda teszem magam, hogy a lehető legdinamikusabban csináljam, és ez meg is szokott látszódni, mert a fejem búbjától a lábujjamig mindenemről folyni szokott a víz ( de komolyan! :-) ), aztán pedig kb 1 órával ezelőtt megcsináltam életem első Péntek Enikő "általi" intervall edzését. Egész pontosan  EZT .

Viszont elöljáróban had osszam meg veletek (akik még nem ismerik), hogy mi is az az intervall edzés. Figyeljetek, érdekes lesz :-)

Az intervallum edzés (intervall, változó intenzitású edzés, zóna edzés) lényege, hogy intenzív szakaszok váltakoznak kevésbé intenzív szakaszokkal. Az edzés során emelkedik a pulzusszám, a testhőmérséklet, a szervezetnek jóval több oxigénre van szüksége. A fokozott oxigénfelhasználás pedig remekül égeti a kalóriákat. Az intervallum edzés alatt felpörög az anyagcsere – ezt pedig a szervezet igyekszik visszaállítani. Ehhez fokozott oxigénfelhasználásra van szüksége - még az edzés után is!! A szervezet az edzés UTÁN is pörgeti az anyagcserét, vagyis zsírt éget. Nos, az intervallum edzés ezt tudja: jóval tovább érvényesül edzés után ez a zsírégetés, mint a hagyományos mozgásformáknál, akár 24-36 órán keresztül is!

Mit szóltok hozzá? Szerintem ez csodálatos dolog :-) És az edzés után kb. azt éreztem hogy az intervall olyan mint egy drog, beveszed/megcsinálod és hajtja a szervezeted mint az őrült! Hatalmas adrenalin volt bennem az edzés előtt és után is :-)))

Az a fajta intervall edzés amit pár sorral feljebb linkeltem nektek, és csinálom, az egy ideális edzésprogram, amellyel megerősítheted az ízületeidet, izmaidat, felpörgetheted az anyagcserédet.

Nos, ugye ezek az intervall edzések többnyire 20 percesek. Az elején az járt a fejemben hogy csak 20 perc??? Hát ugyan mi az?!? Semmi!
Amit én csináltam abban 17 db "dolog" volt amit meg kellett csinálni. És 2 kört belőle egymás után. Volt benne pl. Hinta térdhúzással, Laza rúgás oldalra váltva, Bal rúg – jobb hátra tol, Helybenfutás és stb. Ilyenekből állt a 17 feladat. És ugye az a lényege hogy ahogy csinálod sorjában a feladatokat, 20 másodpercig kell csinálni a feladatokat, aztán 10 másodperc szünet pl lassú helyben járás, majd jön a második feladat és az is 20 másodperc, aztán 10 másodperc szünet, na és így tovább a tizenhetedikig, és aztán még egy kört kell lenyomni. Az első körben a harmadik feladatnál még az járt az eszembe hogy óh ebből nem elég 2 kör, hanem menjen vagy 4. Aztán a hatodik feladatnál már úgy izzadtam mint a másfél órás edzésem végén amikoris mindenemről szakad a víz. És az járt a fejemben hogy basszus még a 2 kört is alig fogom bírni végig csinálni. Szerintem néha olyan fejeket vágtam mint Joe az Éjjel-Nappal Budapestben mikor nekiment Marcinak :D Úgy vert a szívem mint az őrült, és úgy izzadtam.

Aztán mikor befejeztem arra sem volt erőm hogy levágjam magam az ágyra, hanem csak fel-alá járkáltam, mint mikor anno tesi órán futni kellett sok kört és a végén full kész voltam, és én olyankor nem tudok leülni vagy valami, hanem fel-alá járkálok. Na ilyet rég éreztem :D Nagyon adott az érzésnek ez az edzés! Nem éreztem még ilyet! Úgy vert a szívem hogy csak na. És mikor percekkel később a tükörbe néztem, megdöbbentem, azt hittem itt patkolok el, mert olyan paradicsomvörös fejem volt, mintha a kandallóból másztam volna ki. Nem szoktam ennyire kidögölni, de ettől az edzéstől nem is csodálom! Éreztem hogy égnek az izmok a lábamban és a karomban is. De végig az járt az eszemben hogy mennyire megéri csinálni mert iszonyatosan égeti a zsírt és formálja az alakot, na meg még órákkal az edzés után is pörgeti az anyagcserét :-)


 ( A másfél órás walking edzés után "csak így szoktam kinézni és izzadni :D )


( De az intervall után ilyen vörös volt a fejem, pedig ekkor már enyhült a színem :D )

Nagyon fontos mellé a ritmusos zene, így mutatok nektek egy linket is, ez nagyon klassz az edzés mellé: EZ

 Amit még érdemes elmondanom, az az hogy Enikő bemutatja a videóban hogy hogyan kell megcsinálni a feladatokat, viszont nem kompletten prezentálja az edzést, azaz nem 20-20 másodpercig és aztán a feladatok közti 10 másodpercekkel mutatja. Remélem értitek, de ha nem, akkor rögtön megértitek, amint megnézitek a videót :-) Viszont a videó alatt leírja a feladatokat. De számomra az csak kisebb-nagyobb segítséget jelentett, mert párat nehéz volt megjegyeznem névről. Ilyen pl. a dupla “Jumping Jacks”. Így hát elővettem egy nagy lapot és arra felírtam egymás után mind a 17 feladatot átkeresztelve. A feladatok neveit úgy kereszteltem át számomra megjegyezhetővé, hogy valamire asszociáltam velük kapcsolatban, valamihez társítottam. Aztán magam elé helyeztem a lapot jól látható közelségbe és magasságba, bemelegítettem, indítottam a zenét és neki kezdtem az edzésnek :-) Majd a végén természetesen nyújtottam (ez nagyon fontos). No meg persze fontos még továbbá az is, hogy az edzések után elegendő fehérjét vigyünk be a szervezetünkbe.


Így kereszteltem át a feladatok neveit :D



Remélem minden fontos dolgot elmondtam, de ha mégsem, akkor bátran írjatok! :-)
Én az első héten heti 3-szor fogok intervall edzeni, aztán utána már minden nap. Majd mikor már egyre jobban megy, akkor nehezebb fokozatúra kapcsolok.

Szép hétvégét kívánok! :-)



Marcsi

7 megjegyzés:

Juctus írta...[Válasz erre...]

Én is nagyon szeretem Enikőt :) A tavalyi fogyásomban nagy szerepet játszott a havi edzésterve ,ami ugyan még mostanában is havonta landol az elektronikus postafiókomban ,de mostanában egyre ritkábban tornázom ezekre a videókra ,pedig nem ártana... :S :D

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Kíváncsi vagyok én is hogy milyen eredményt érek majd el vele :))

L. Anna D. írta...[Válasz erre...]

Hű, Marcsi, nem tudom, mennyit fogytál, de nagyon nagyon meglátszik az arcodon! Ne érts félre, eddig is nagyon szép voltál, de így még inkább kihangsúlyozódik az egész karaktere az arcodnak! Csak így tovább! :-) És nagyon örülök, hogy ennyire sokszínű a blogod és ilyen témákra is fókuszál, ez nagyon inspirál engem is a mozgásra! :-)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

De aranyos vagy, köszönöm szépen! :))) 13 kiló mínusz körül vagyok. De lesz ez még sokkal kevesebb is ^^

Unknown írta...[Válasz erre...]

De aranyos hogy így kivan pirulva az arcod! :) Nagyon szép az arcszerkezeted! Most találtam rád, lelkesem olvasom a posztjaidat!!! :)))

http://fashionfashionside.blogspot.hu/

Unknown írta...[Válasz erre...]

De aranyos hogy így kivan pirulva az arcod! :) Nagyon szép az arcszerkezeted! Most találtam rád, lelkesem olvasom a posztjaidat!!! :)))

http://fashionfashionside.blogspot.hu/

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

De rég volt már ez az állapot :) Tök furcsa így vissza nézni már utólag.
Kellemes olvasgatást :)

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)