Recent Posts

2012. július 2., hétfő

Tippek a lakás hűtésére a nagy kánikulában

Sziasztok!

Ebben a nagy melegben nem csak kint tud szenvedni az ember, hanem bent a lakásban is. Napközben illetve éjszaka is egyaránt. Hoztam néhány tippet, hogy mivel lehet enyhíteni a lakásban lévő forróságot pénztárca barát módon, azaz áram nélkül :-)


a., Napközben húzd le a reluxát, és zárd be az ablakokat. Este pedig jöhet a nagy szellőztetés.

b., Tekerd fel a szőnyegeket, és gyakran moss fel.
A lakás teljes alapterületén hűtöd a felületet, ráadásul mezítláb is kellemesebb lesz a járás rajta, mert növeled a hőátadást. A felmosást egy-két óránként lehet ismételni sima vízzel (hagyd a vegyszereket).

c., Függöny helyett csiptess fel lepedőket.
Fehér színük visszaveri a Nap hősugarait, de a fényt beengedi. A lepedőre lehet vizet spriccelni: a nagy felület száradása hőt von el a környezettől, azaz a szobától.
Ha ügyes vagy, azt is megteheted, hogy kifelé teszed fel a lepedőt: egynegyedét hajtsd át az ablakszárny tetején, majd az ablakszárnyak becsukásával rögzíted. Előtte rendesen be lehet vizezni, hogy még jobban hűtsön. Ez annyiból jobb megoldás, hogy már az ablakfelület előtt kifejti hatását.

d., Teríts ki nedves frottírtörülközőt.
Az ablakpárkányra vagy az ablak alatti radiátorra terített, jól kicsavart frottírtörülköző bolyhai megsokszorozzák a párologtatási felületet. Ugyanazt a hatást éred el vele, mint a lepedővel, mínusz a hővisszaverő hatás.

e., Locsold meg, és spricceld be vízzel a szobanövényeket.
Transzspirációnak hívják szakszóval azt a növényélettani jelenséget, amelyben a gyökerekkel felszívott vizet a növény a levelei felületén elpárologtatja. Ha finom spricceléssel benedvesíted a leveleket, növeled a párologtatás mértékét, ami hőt von el a környezettől.

f., Teregess bent.
Bármennyire kecsegtető, hogy a rekkenő hőségben az erkélyen vagy a teraszon félóra alatt ropogósra szárad az ágynemű, ha bent a szobában teregeted ki, száradás közben szintén hőt von el.

g., Éjszakára kapcsold ki az elektromos berendezéseket.
Még ha stand-by üzemmódban hagyod is őket, a tévé, a set-top-box vagy a dobozos számítógép elég sok hőt termel. Éjszakára ezért teljesen áramtalanítsd őket, hidd el, ez is számít.




Remélem sikerült néhány hasznos tanácsot megosztanom veletek! :-)



Marcsi






5 megjegyzés:

n_norii. írta...[Válasz erre...]

ez tök jó poszt :D

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Örülök hogy tetszett! :)

Monika írta...[Válasz erre...]

Ez jól jön a nagy melegben....

Renii írta...[Válasz erre...]

Holnap kipróbálok párat! Kibírhatatlan ez a meleg. :S

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Próbálgassátok csajok, hátha jobb lesz! :)

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)