Recent Posts

2012. július 26., csütörtök

Megosztom.

Sziasztok!
Azt vettem észre, hogy szeretitek ha nem csak tesztes, képes, "mi történt velem" postokkal jelentkezem, hanem beszédesebb, elgondolkodtatóbb témákról is írok, illetve kérdezlek titeket. Éppen ezért most is egy úgymond beszédes posttal érkeztem.

A minap elgondolkodtam azon hogy miért is olyan fontos sok ember számára, hogy megossza az élete pillanatait másokkal?! Akár képek formájában, akár pár szóval-mondattal. Gondolok itt például a Facebookra vagy az Instagramra is. 

Tudjuk azt, hogy sok celeb menekül a média elől, mert nem szeretné ha az emberek minden egyes tettétől tájékoztatva lennének. Ez abszolút meg is érthető. Viszont többük mégis némi kettősséget tanúsít, mert sok-sok képet tölt fel a Face-re vagy az Instagramra is.
Vajon mi lehet ennek az oka? Próbálják kicsit takargatni az életüket, ellenben mégis önszántukból megosztják velünk. Ez vajon annak a jele lehet hogy őket is beszippantotta a Face és Instagram láz, vagy pedig mégis csak ott rejlik bennük a "héé figyelj rám, itt vagyok..."?






Engem is beszippantott kissé a Facebook és Instagram láz. Szeretem megosztani az ismerőseimmel -egészséges keretek között- hogy mi történik velem. Persze nyilván full átlagos dolgokat nem osztok meg, de ami nem mindennapi azt már igen. 
Sokszor teszek megjegyzéseket magamban, amikor azt látom hogy X.Y. épp megoszt egy képet a buliról, ahol jelen van. És olyankor valami ilyesmit mondok magamban: Ez hülye? Miért nem inkább a bulira koncentrál?
És mégis, majdnem én is ugyanezt csinálom, hiszen a Hegyalja fesztivál alatt is megosztottam 1-2 képet a Face-en, sőt az Instagramon is. Foghatjuk ezt arra is, hogy annyira elkapott az X koncert lendülete, hogy azt éreztem ezt meg kell osztanom a világgal. De nevezhetjük akár függőségnek is, vagy feltűnési viszketegségnek vagy bármi másnak is. Nem tudom az okát...




Lehet hogy a legtöbb embernél nem is arról van szó, hogy túl magamutogató, hanem egész egyszerűen csak picinek érzi magát a nagyvilágban, vagy épp magányosnak, és azt a rejtett üzenetet közli felénk hogy: Hééé, én is itt vagyok, figyeljetek rám, törődjetek velem is, vegyetek észre!



Mi a véleményetek erről a "megosztom világ"-ról? Illetve ti mennyire szeretitek megosztani az életetek egyes pillanatait az ismerőseitekkel? Jó ez, - rossz ez? Mit gondoltok?




Marcsi



 



8 megjegyzés:

phoenix írta...[Válasz erre...]

Szia!
Szerintem annak a jelenségnek az értelme, hogy a celebek egyszerre menekülnek a média elől, és mégis osztanak meg magukról dolgokat, abban keresendő, hogy amit ők osztanak meg, az az ő kontrolljuk alatt van, ő dönti el, hogy mit oszt meg, milyen képet (szó szerint) sugall magáról, míg lesifotók esetén ugye ez nem érvényes.
"Földi halandók" esetében is erről van szó szerintem, legyen az akár facebook, twitter, instagram, szöveg, kép vagy zene: az önkifejezés egy formája, arra használják, használjuk, hogy megmutassuk magunkat, legyen ez a valóság vagy csupán az, akinek láttatni akarjuk magunkat, és persze az is benne van, amit te írsz, hogy szeretnénk, ha figyelnének ránk. Ennek az elfajzott formája az "attention whore".
Egyébként én nem vagyok "megosztás-függő", facebookra szoktam néha képeket feltölteni, egy-egy állapotmegosztás is befigyel, twitterem van, de nem használom, az instagramról meg nincsen jó véleményem.

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Koszonom szepen hogy megosztottad a velemenyed! :) Az Instagramot miert nem kedveled? Kivancsi vagyok :)

Ágnes írta...[Válasz erre...]

Van ebben a dolgoban egy kis "kivagyiság" is. Tudat alatt vagy tudatosan, de mindenki arra törekszik, hogy megmutassa a külvilág számára, hogy ő mennyire egyedi, érdekes ember. És az érdekesség fokmérője a mai világban az, hogy milyen menő helyeken jársz, milyen javakkal rendelkezel. Az interneten mindenki nagyon egyedi, érdekes, színes, poénos személy. Ott könnyebb annak lenni. A valóságban már sokkalta nehezebb. De ez már lehet egy másik téma is...

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Igen, azt a témát is érdekes lenne boncolgatni...

phoenix írta...[Válasz erre...]

Marcsi: Nem akarok megbántani senkit, és nyilván nem ez a jellemző mindenkire, ezért próbálok finoman fogalmazni. Szerintem az instagram arra való, hogy a hipster lányok (és fiúk) újabb szintre emelhessék a hipsterkedésük mértékét (engem az egész jelenség irritál). A másik szempontot meg inkább mémekben érzékeltetem:
http://cdn.ghettoredhot.com/wp-content/uploads/2012/04/model-agency-instagram.jpg
http://ct.fra.bz/ol/fz/sw/i45/5/3/23/frabz-Oh-you-take-pictures-with-instagram-you-are-so-artsy-3b7cfe.jpg
http://memecrunch.com/meme/5X5/instagram/image.png
Mondok egy példát: nevetséges, hogy egy átlagos facebook üzenőfal(na nem az enyém, mert én letiltom azok frissítéseit, akikét nem akarom látni) 60%-ban Starbucks kávéspoharakból (mert az olyan menőőőő /nem, nem irigy vagyok, én is ittam már, és nem értem a felhajtást, persze tudom, hogy inkább életérzést ad el ez a cég, mintsem konkrét terméket, ebben lehet a sikere/), és hasonló "művészi" alkotásokból áll - a kötelező effektezést se felejtsük el.
Tudom, hogy a blogvilágban is elterjedt ez az alkalmazás, és nem rájuk gondoltam a feljebbi kifakadásommal, mert itt a kapcsolattartás egy újabb formája is lehet, de "mezei felhasználóknál" szerintem ez az önmutogatás eszköze, a menőzésé. Egy újabb tömegtermék, ami azt az érzést adja (el) a felhasználóknak, hogy egyediek, egyedi alkotásokat hoznak létre (jó vicc), és mint ilyen, teljességgel felesleges és értelmetlen.
Jöhetnek a kövek.

Ágnes: Én is hasonlóra gondoltam, amikor a "láttatni kívánt képet" írtam :)

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Teljesen megértem amit gondolsz!
Én leginkább pl. azért szeretem az Instagramot, mert nagyon szuper kis képeket lehet vele összehozni, és ehhez így pl. nincs szükség fényképezőgépre, hanem egy gyengébb minőségű telefonos kép is elegendő. Bár nyilván sok mindenre használható mind a Facebook, mind az Instagram is. Ma egy sárga Credo buszt fotóztam vele épp :)

mrs__kovacs írta...[Válasz erre...]

Én attól kapok leginkább agybajt, amikor monden kaját és minden kávét és minden MINDENT feltöltöget valaki... Az hogy pl a blogon heti vagy havi adagban kiteszi valaki, az nem gond, nem zavar, ha akarom megnézem, ha épp nincs kedvem, nem teszem, megnézem később, de ezek, hogy minden sarkon becsekkol, hogy épp hol áll?... Hát ki a tökömet érdekli?
A másik,amit Te is írtál... Aki BULIZIK... az mért nem ODA figyel, és éli meg a pillanatot? Mert azzal hogy kiírja a facebookra szerintem lényegében elveszti az egész szépségét. Nem azt mondom, hogy soha senki ne írja ki, de nekem néha már nagyon sok. És ami a teteje mindennek számomra, esküvős, eljegyzéses, ultrahangképek, szülés utáni, kisbabás képek naponkétni frissítése... Lőjeteklelécci. :D

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Nem kell lelőni!! :) Nagyon örülök hogy bőven fejtetted ki a véleményed!

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)