Recent Posts

2012. július 28., szombat

"E" Enni vagy nem enni?

Sziasztok!
Néhány évvel ezelőtt kirobbant a nagy E betűs probléma, hír, leleplezés...nem is tudom minek lehetne nevezni. 
Sokan, köztük több ismerősöm is mindent szépen megettek, ami csak a kezük/szájuk közelébe került. Nem problémáztak az összetevők listáin, és talán nem is tudták hogy mi mit jelent köztük. Aztán valahogy középpontba került az E betűs "probléma"...



Sokan szinte pánikba estek, és onnantól kezdve elolvasták az összetevők listáit, illetve messziről elkerülték azokat az ételeket amiben sok E betűt mutatott a lista. Nem tagadom, a családom több tagja is így tett.




Pár nappal ezelőtt újra felkavaródott az állóvíz, Norbi (Update) által. A Facebook oldalán osztott meg egy rövidke eszmefuttatást:

Szándékos néphergelés a bio élelmiszerek extraprofitjának beszedéséhez, vagy fontos védelem a szándékos mérgezés ellen? Az E-betűk leleplezése!!!!!
Régóta foglalkozom élelmiszer gyártással. Az Unióban az E jegyzék a Codex Allimentarius Bizottság által engedélyezett, egyezményes jelölést takarja. Azért kell az élelmiszerbe, ha nem azonnal helyben eszed a vágott állatot, kertből a zöldséget, nem fekszel a tehén alá szopni, akkor a terméknek összeesés, színvesztés, megromlás, penész nélkül el kell jutnia a polcra és Hozzád. Ennyi. Az E mentes termékek ugyanúgy tartalmazzák, de nem betűvel, hanem a saját adalék nevével írják rá, hogy a butábbakat manipulálják. A szakma ott kezdődik, hogy melyik e betűt hagyom, hagyjuk használni! Vannak rosszabb hatásúak köztük és vannak olyanok is, amelyek nélkül lazán meghalnál, pl. a C-vitamin (E330). Ennyit erről. Norbi

(Forrás: Facebook - Norbi Update) 


Sokan "ráharaptak" a témára, és újra elkezdődött egy kisebb-nagyobb mizéria a sok E betű körül. Sokan helyeselnek, miszerint igen, ez így van és tulajdonképpen már-már "nincs mitől félnünk", sokan továbbra is megriadnak 1 vagy több E betű láttán is. És persze ez az egész sok embert hidegen hagy, úgy ahogy van! (mert például örül hogy tud mit enni, nemhogy azt nézegesse hogy mennyi és milyen E betű szerepel ottan)





Nektek mi a véleményetek erről a témáról? (és itt a hangsúly NEM NORBIN van, hanem magán az E betűs "mizérián"!) Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy melyikőtök miként vélekedik.


Marcsi




9 megjegyzés:

Kemiviki írta...[Válasz erre...]

Engem nem érdekelnek az E betűk, ha finom akkor megeszem. Mértéket tartva szerintem ebből sincs probléma. Ez már szerintem csak a szokásos "nincs jobb dolga, hát kitalál valami hülyeséget" felhajtás.

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Mármint Norbira gondolsz?

mrs__kovacs írta...[Válasz erre...]

Hát engem marhára nem érdekel, pont emiatt, hogy amire nincs ráírva, abban is ugyanúgy van....
Egyébként, ha Kemiviki Norbira érti, egyetértek vele.. :D
De a többibe már nem is mennék bele inkább.

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Ez a Norbis dolog talán attól is függ részben, hogy ki mennyire bírja őt.

mrs__kovacs írta...[Válasz erre...]

Nos, én abszolút nem. Sem a stílusát, sem semmijét az égvilágon, meg úgy az egész családját. Nem tehetek róla, engem már a létezésük és a látványuk is irritál :S

Kemiviki írta...[Válasz erre...]

Igen rá gondoltam. Nagyon nem bírom a stílusát, és ezt az ítélkezést amit Ő csinál, amit nem jogosan tesz véleményem szerint.

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Ertem lanyok. Nekem semmi bajom nincs vele es a csaladjaval. De amugysem erdekes hiszen most nem roluk van szo :)

Unknown írta...[Válasz erre...]

Én allergiás vagyok minden E-sre. Szóval nem vagyok mellette, akármilyen finom. Sőt, mostanában kerülöm ezeket az egészségtelen, kész kajákat. Inkább sütök, főzök magam!

Marcsi Kincsesládikája írta...[Válasz erre...]

Hú, akkor azért picit biztosan nehéz neked :$ Mármint evés szempontjából...alaposan átnézni a kajákat hogy miben mi van, stb.

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)