Recent Posts

2011. szeptember 14., szerda

Első lépés: Arctisztítás, Második lépés: hidratálás

A mai napra újabb szuper tippeket hoztam, ezúttal az arcápoláshoz :)

Az első lépés az arctisztítás:

Az arctisztítás nem csak azoknak fontos, akik sminkelik magukat, hiszen a környezet káros hatása, a bőr természetes izzadása és a faggyúképződés egyaránt érint mindenkit. A por és egyéb szennyeződések lerakódnak a bőrön és beivódnak a pórusokba, ezért naponta legalább egy alapos tisztítást megérdemel bőrünk. A bőr tisztításakor tehát a felszínéről eltávolítjuk a porszemcséket, baktériumokat, faggyúfelesleget, izzadtságot és az elhalt hámréteget.

Tipp: Fontos tanács, hogy az arc tisztítása során nem szabad szappant vagy tusfürdőt használni (szárítanak!).


A tonik szerepe a fertőtlenítés és a megnyílt, megtisztított pórusok összehúzása. Eltávolítja az arclemosó tejek maradványát, és felfrissíti, jobb tónusúvá varázsolja a bőrt.








 Második lépés pedig a hidratálás:


A hidratálás valójában az életmódunknál kezdődik. Annyi vizet kell bevinni szervezetünkbe, hogy az akár extrém körülmények mellett is tökéletesen tudjon gazdálkodni. A szervezet szigorú hierarchia szerint osztja be a rendelkezésre álló vizet és ha hiány van, akkor először azokról a területekről vonja el a vizet, melyeknek kisebb a szerepe a létfenntartásban. Ilyenek a haj és a hámfelület.
Ezért nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű vizet igyunk (naponta legalább 2 liter) és egészségesen táplálkozzunk, hogy a szervezetünk fel is tudja dolgozni azt.

A bőrápolás hidratálás fázisa azt jelenti, hogy a bőrt olyan speciális termékekkel ápoljuk, amelyek összetevőiknél fogva meggátolják a vízveszítést anélkül, hogy akadályoznák a bőr lélegzését.

Mindenképp a bőrtípusunknak és a korunknak megfelelő hidratáló krémet válasszunk!

A nappali arckrém a sminkelésben az alapozás nélkülözhetetlen része. Fenntartja a bőr hidratáltsági szintjét, ezzel megelőzi a bőr kiszáradását és védi a külső hatásoktól. Az éjszakai krémek a különböző tápanyagok hosszú felszívódását segítik elő, egész éjjel táplálják és regenerálják az arcbőrt, amíg az laza és pihen.

Tipp: A bőr igényeinek megfelelő hidratálást segítő arckrémek kellemes, könnyű állaguknak köszönhetően gyorsan felszívódnak, és energizálják, táplálják a bőrt, valamint segítenek megvédeni a külső káros hatások ellen.





Remélem hasznos volt számotokra ez a pár sor :) Legyen szép a napotok! 

2011. szeptember 13., kedd

Hajápolási tippek II.

Sziasztok!
A mai posztomban folytatom amit előzőleg elkezdtem, mégpedig újabb hajápolási tippekkel jövök :)


A haj ápolásához nem elég csupán hajat mosni?

Elég gyakori tévhit, hogy a samponhasználat elegendő a haj ápolásához. Ma már annyi káros behatás éri hajunkat, hogy igazi ápolással kell reagálnunk rá, ami ott kezdődik, ha hetente egyszer legalább a típusunknak megfelelő pakolással, balzsammal, vagy ampullával kezeljük a hajunkat.


Hajpakolás vagy balzsam?

A hajbalzsammal nem feltétlenül ugyanazt a hatást érjük el, mint a hajpakolással, hiszen a balzsamok csak a hajszálszerkezet építésében játszanak szerepet, a pakolások viszont sokkal intenzívebb és koncentráltabb ápolást biztosítanak. Az ápolószerekben azonban közös, hogy általában mindkettőt törölköző száraz hajon kell szétoszlatni, különös figyelmet szentelve a hajvégeknek.

Számos különféle készítmény létezik, ezért érdemes elolvasnunk a csomagoláson található használati utasítást, mielőtt bármelyiket használnánk, hogy tökéletes eredményt érjünk el. Ahogy a samponokra, a különféle hajápoló szerekre is igaz, hogy a saját hajtípusunknak leginkább megfelelő készítményt kell választanunk. Ebben nagy segítségre lehet a fodrászunk, vagy bőrgyógyászunk. Ez igaz a használat gyakoriságára, hiszen az egészséges hajat ritkábban, a fokozottan károsodott hajat azonban gyakrabban kell ápolni.

A pumpás hajpakolásokat általában akár naponta is használhatjuk (ezeket nem kell kimosni a hajból), azonban a zsírosabb, krémszerű készítmények hatása azonban 1 vagy akár 2 hétre is elegendő, és a hatóidő után alaposan át kell öblítenünk a hajunkat.







Minél több hajápoló szert használok, és minél hosszabb ideig hagyom hatni, annál jobb?

Sokan azt hiszik, hogy minél tovább hagyják hatni a hajbalzsamokat vagy hajpakolásokat, annál jobb hatást érnek el vele, de ez tévhit.  Az elnyújtott hatóidővel leginkább azt érhetjük el, hogy elzsírosítjuk, elnehezítjük a hajunkat. A kimosandó termékeket a megadott hatóidő után teljesen ki kell öblíteni a hajból, mert ha csak „részlegesen” öblítjük ki azokat, bízva a továbbtartó ápoló hatásban, ugyancsak rosszat teszünk a hajunknak.

Léteznek azonban pumpás, könnyebb textúrájú hajápoló termékek is, melyeket nem kell kimosni a hajból, így a hosszan tartó hatásra vágyóknak leginkább ilyen termékeket érdemes vásárolniuk.

A túlzásba vitt hajápolás, és a rengeteg hajápoló szer egyszerre történő alkalmazása szintén nem egészséges, hanem inkább egyre mattabb, durvább tapintású és károsodottabb haj oldalára billenti a mérleget.

Válasszunk ki egy, maximum két terméket, mely kifejezetten a mi hajtípusunkra való és megoldást kínál hajtípusunk összes igényére. Így tehát célszerű tartanunk egy hajbalzsamot, melyet minden hajmosás után használunk, egy hajpakolást, melyet hetente/kéthetente alkalmazunk a károsodásokkal szemben, és amennyiben hajtípusunk igényli, hajtő vagy hajvég ápoló szert, melyet a károsodás mértékének fényében használunk bizonyos gyakorisággal.



 Hamarosan újabb tippekkel jövök :)

2011. szeptember 10., szombat

Hajápolási tippek I.

Sziasztok! :)
Szeretnék pár hajápolási tippet megosztani veletek, hátha találtok közte számotokra újdonságot.


Hány naponta érdemes hajat mosni?
Átlagos életkörülmények között a szakértők heti 1-2 hajmosást javasolnak mindenkinek. Az ennél gyakoribb hajmosás faggyúmirigyeinket fokozottabb zsírtermelésre készteti, ezáltal könnyebben és gyorsabban zsírosodhat a hajunk. A szennyeződésnek fokozottabban kitett személyek esetében fokozódhat a szükséges hajmosások száma, pl. sportolók, kőművesek, benzinkúton dolgozók, festők..stb. esetében akár naponta is indokolt lehet a hajmosás. Fontos, hogy az ilyen helyzetekben élők olyan sampont válasszanak, melynek csomagolásán feltüntetik, hogy napi használatra is alkalmas a készítmény.


Hogyan mossuk szakszerűen a hajunkat?
A hajmosás lényegében nem a haj közvetlen kezelését, hanem inkább a fejbőr ápolását jelenti. Hajmosáskor tehát fontos, hogy ne a hajunkat tisztítsuk, hanem a fejbőrünket szabadítsuk meg a szennyeződésektől, a hajhagymák körkörös masszírozásával. Hajunkat minden esetben egymás után kétszer mossuk meg, hiszen az első mosással tisztítjuk meg a fejbőrt a szennyeződésektől, a másodikkal pedig a már tiszta fejbőrt ápoljuk. Mindkét hajmosás után hosszasan öblítsük le hajunkat.






Hajmosásnál mire kell odafigyelni a sampon adagolásakor?
A legtöbb forgalomban lévő sampon koncentrátumként kerül a polcokra, ezért használat előtt fontos, hogy felhígítva oszlassuk el a sampont a hajon. Érdemes hajmosáshoz bekészítenünk egy üres flakont, és ebben a samponunk csomagolásán megadott javasolt mennyiséget felhígítanunk egy kevés vízzel. Ugyanezt a hatást úgy is elérhetjük, ha a tenyerünkbe nyomjuk a sampont, majd ráengedünk egy kevés vizet, de soha ne nyomjuk a sampont közvetlenül a hajunkra. A sampon hosszas leöblítése szintén nagyon fontos. Az öblítésnek nagyjából háromszor annyi ideig kell tartania, mint a mosásnak.




Remélem hasznosnak találtátok :) Legyen szép a napotok!