Recent Posts

2011. június 22., szerda

Alak típusok

Amikor elmegyek egy kisebb- nagyobb sétára, sokszor szembe tűnik az hogy sok lány nem az alakjának megfelelően, nem előnyösen öltözködik...sőt! Én azt vallom, hogy minden féle alkatból ki lehet hozni a legjobbat. Legyen az teltebb, soványabb. Először is tisztában kell lennünk azzal az alap tényezővel, hogy milyen is az alakunk, ergó milyen típusba tartozunk. Körte...homokóra...alma...stb.??? Továbbá tisztában kell lenni a színek erejével is, hiszen vannak színek amelyek slankítanak, vagy teltebbé varázsolnak. Fontos szempont még a minták nagysága. Van olyan alak amelyhez nem előnyös a túl nagy méretű minta a ruhán. És még megannyi taktika és fortély van, melynek ha a birtokában vagyunk, akkor képesek leszünk kihozni magunkból ha nem is a legjobbat, de szinte a legjobbat ;)



Szeretném nektek felsorolni, és jellemezni a legfőbb alak típusokat. Én már be is soroltam magam, hogy hová tartozom.




 Banán, alma, körte, homokóra

- Körte:  A rövid derekú, keskeny vállú és csípőben telt nőket nevezzük így. Sokan a ruha hosszával szeretnék eltüntetni az alsó testrészen lerakódott felesleget. Vagy ami még rosszabb, hosszú pólóval akarják takarni, pedig úgy még feltűnőbb.

Körte vagy háromszög alkat

A körte alkatúaknál a vállakhoz képest széles a csípő, éppen ezért az erős fenék és a comb optikai kendőzését kell megoldani. Ha ilyen a testalkatod, minden igaz rád, ami az Y-alkatúaknak tabu. Neked inkább a felsőtestedre kell terelned a figyelmet, amiben nagy segítség egy szexi és mély V-alakú dekoltázs. Viselj nyugodtan mell alatt szabott ruhákat, erősítsd a felsőtested keresztirányú csíkozással, de a ruha alsó része maradjon mindig egyszerű és sötétebb, vagy olyan mintájú, amely mögé nem becsül a szem nagyobb térfogatot.

  Az egyik legnőiesebb testalkat, a körte, amelynek jellemzője a széles csípő, vékony derék, keskeny váll, kis mellek és az olykor igen hangsúlyos bricsesz (a comb felső részének megvastagodása).

Az első és legfontosabb, hogy meg kell tanulni, mit érdemes kiemelni és mit nem.

Hangsúlyozd:
– derék
– dekoltázs
– váll
– kar
– láb

Rejtsd el:
– fenék
– combok
– csípő

Kötelező darab egy, maximum csípőközépig érő szűkített szabású zakó, ami nyújtja a felsőtestet, ezáltal optikailag keskenyíti a csípőt és kiemeli a derekat. Egy jól szabott, minőségi zakó hosszú éveken keresztül tehet jó szolgálatot, ezért ne spórolj rajta. 

A mell alatt vágott, hosszított ing jótékonyan takarja a csípőt, sportos és kényelmes viselet, ráadásul hosszú nyaklánccal hordva még a dekoltázst is kiemeli. Arra figyelj, hogy legalább a csípő vonaláig érjen. 

Hangsúlyozd a vállaidat! Ehhez pedig a legjobb, ha vagy válltöméses, vagy pedig a vállrésznél díszített darabokat hordasz. Ha körte vagy, a vállfodor minden mennyiségben megengedett. 

Ha nadrág, akkor legyen egyenes szabású, élére vasalt, és ami nagyon fontos: soha ne vágjon be.

Ha farmert keresel, akkor bátran nyúlj a férfias szabású úgynevezett boyfriend jeansek után, ezek ugyanis a lógós fenékrésznek köszönhetően optikailag kicsinyítik a csípőt és a bricseszt.

Nem árt, ha beszerzel olyan felsőrészeket, amelyek elöl, a mellrészénél gazdagon díszítettek, ezek ugyanis a hangsúlyt a dekoltázsra helyezik, ami a laposabb körtéknél kimondottan előnyös.

A kabátválasztásnál is akkor jársz a legjobban, ha derékban szűkített, vállban hangsúlyos darabot választasz. Ha a válldísztől kicsit idegenkedsz, akkor ruházz be egy egyszerű ballonkabátra.

Egy körte nő ruhatárában legyen egyrészes klasszikus szabású ruha, ami kiemeli a derekat és eltakarja a csípőt, legyen hozzá elütő színű öv is a gardróbban, ami még tovább vékonyítja a derékvonalat.

És ami tiltólistán van:

– a keresztbe csíkos szoknyák és ruhák
– a fehér nadrágok
– a répanadrágok
– a hatalmas oldalzsebek
– magasított derekú nadrágok


Mi áll jól?
A figyelmet tereld el a csípőről, helyette a felsőtestet hangsúlyozd.
A dekoltázst domborítsd, és előnyös az érdekes nyakkivágás is.
Válltöméssel vagy puffos ujjal is szélesíthető a keskeny váll. Választhatsz keresztben csíkosat, szintén a váll szélesítésére.


Maga a körte alak.



És amik jól állnak ehez az alakhoz.




- Homokóra alkat
Keskeny derék, ehhez képest széles váll, széles csípő, vagy, ahogy mindenki ismeri: 90-60-90. Az álomnő ismérvei, a legideálisabb testalkat, melyet kocsányon lógó férfi (és női!) tekintetek követnek. Ez minden alapja, erre a testalkatra törekszik mindenki, akinek nem adatott meg. Ha ilyen alkatod van, nem kell hatalmas fodrokkal, puffos szoknyarésszel külön hangsúlyoznod a nőies formáid, de nem is szabad elrejtened őket! Szinte bármilyen ruhát viselhetsz, de a legelőnyösebbek a derékban szabott, könnyű, lágy anyagból készült ruhák, a minták közül pedig inkább a kisebbek. A derekad hangsúlyozd övvel vagy szaténszalaggal. Fontos, hogy kerüld a túl nagy mintákat, a mellvonalban és a csípővonalban szabott ruhákat!



A homokóra típusú nő külseje nem szögletes, inkább kerekded, alakja arányos, hasa lapos, combja gömbölyded. Olyan szépségek tartoznak ebbe a csoportba, mint Naomi Campbell, Raquel Welch, Brigitte Bardot. Ha homokóra alkatú vagy, bízvást reménykedhetsz abban, hogy életmód-változtatással, diétával, sporttal rájuk fogsz hasonlítani.


A homokóra típusú nőnek:

- arányosak a vállai és a csípője
- egyenletes a súlyelosztás a mell és a csípő tájékán
- csípője mindig kigömbölyödik kissé
- ha hízik, minden testtájékra lerakódik egy kis felesleg, de főként a csípő alsó részére és a fenekére
- gömbölyű a melle és a feneke is.


Ami jól áll az alkatnak.



És maga az alkat formája.



- Alma, gombóc, töltött galamb vagy O-alkat
Bárhogy is nevezzük, a lényeg ugyanaz marad: a csípő és a vállak között hiányzik a derék, mivel az ilyen testalkatú nők általában oda híznak. A csípő kerek, a vállak íveltek, de a has és a mellkas egybeolvad. Ha ilyen testalkatú vagy, érdemes lágy esésű, több rétegű anyagokkal kísérletezni. Optikailag nyújt a hosszanti csíkozás vagy a hosszirányú minták, a ferde szabás és az aszimmetrikus színhasználat is, a hasat az ejtett derék vagy a buktatott felsőrész kendőzi. Sose válassz vastag anyagból készült, merev hatású kelméket, került a fodrokat, berakásokat és a fényes anyagokat is!

Az alma alak





És a ruhák amik jól mutatnak az alakon.




- Fordított háromszög vagy Y-alkat
Ebben az esetben a tükörbe nézve azt veszed észre, hogy a vállad jóval szélesebb a csípődnél. Ha van cicid, akkor könnyű dolgod lesz a nőies vonalaid kihangsúlyozásában, de ellenkező esetben sem kell azonnal a plasztikai sebészhez kopogtatnod. Ahol ugyanis sok a fodor, a csipke, a ráncolás, élénkek a színek, hemzsegnek a minták, az a rész optikailag erősebbnek tűnik. A te keskeny csípődön jól mutat a rakott, loknis szoknya, a fodortenger. Míg a felső rész sötét, a ruha alsó része legyen nyugodtan rikító. Jól állnak a széles gallérú, mély, de kerek kivágású darabok, kerüld viszont a széles, V-kivágást, a mell alatti vágást és a felsőtestre halmozott anyagbőséget.


És ezek a rucik passzolnak hozzá.




- Egyenes vagy I-alkat
Az egyenes alkat annyiban különbözik az almától, hogy az összhatás nem puha, hanem kemény és csontos, viszont egyiknek sincs dereka. Hiába a pici cici, a csontos tagok, az aprócska fenék, az a jó hírünk van, hogy szinte bármit viselhetsz. Hogy kiemeld a nőiességedet, válassz élénk, világos színű, nagy mintájú, bő szabásvonalú, fodros vagy csipkés ruhákat! Neked nem kell félned a húzással, ráncolással, extra anyagtöbblettel készült daraboktól sem.



Ezen alakhoz ezek a ruhák remekül passzolnak.



Körülbelül ezek a leginkább "elterjedt" típusok. Ti be tudjátok magatokat azonosítani? :) Remélem valamicskét tudtam benne segíteni. Viszont sokunkban felmerül a kérdés, hogy vajon arányos a testalkatunk?! Könnyen megtudjuk a választ, ha a következő kis dolgot elolvassuk aztán feltérképezzük magunkat:


Arányos vagyok???
Hogy kiderüljön, arányos alkat vagy-e, nem kell bonyolult mértani számításokba kezdeni, elég mindössze egy egész alakos tükör. Az arányos testalkat esetén a köldök pont a testmagasság felénél található, a magassághoz képest a törzs és a lábak aránya pedig megegyezik. Persze, ha nem vagy arányos, akkor sem kell azonnal kétségbe esni. :) A megfelelő ruhák, kiegészítők, színek és anyagok olyan optikai végeredményt hoznak létre, amelyet nevezhetnénk ugyan csalásnak is, de inkább maradjunk a tökéletes megjelenés kifejezésnél. ;) :P


Az elkövetkező posztjaimban tovább foglalkozok majd ezzel a témakörrel...és testalkatokhoz illő és nem illő ruhákat fogok bemutatni, illetve leírni hogy mi előnyös hozzá és mi nem. Továbbá a későbbiekben majd kitérek a kiegészítőkre, ugyanis velük is lehet hibázni vagy épp ellenkezőleg, javítani a külsőnkön. Fogok még farmernadrág típusokat is bemutatni hogy mely szabás, mely alakhoz való. Mert én például sokszor nem tudom hogy egy bizonyos szabás éppen előnyös-e nekem. És még sok-sok mindenről fogok írni ebben a témában, de azok már maradjanak meglepetésnek ;)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)