Recent Posts

2011. június 23., csütörtök

Alak típusok téma folytatása és kiegészítése

Szeretnék még néhány kiegészítést illetve bővebb leírást közzé tenni az alak típusokról, ugyanis volt 1-2 olvasó aki még nem tudta továbbra sem beazonosítani magát és kérte hogy még írjak jellemzést. És én ennek eleget is teszek :)


ERŐS FELSŐTESTŰ ALKAT : ALMA ALAK

Erős felsőtestű (alma alakú) sztárok: Charlize Theron, Demi Moore, Dolly Parton, Naomi Campbell, Renee Zellweger, Terry Hatcher


Athletikus felépítésű alkat, melynél a test felső része erőteljesebb, mint az alsó, ezért a két fél egyensúlyba hozása a legfőbb cél. Ezt úgy érhetjük el, hogy a felső testet már nem hangsúlyozzuk tovább. Ezért kerülendők a fodros, nagygalléros, rafinált blúzok, tarka ingek, flitteres felsők. A széles V kivágás és a túl zárt nyakrész sem előnyös az alma alak számára, inkább a visszafogott, klasszikus nyakmegoldásokat válasszuk. Nem szabad azonban bő felsők mögé rejtőzni, mert eltüntetik a derekat, így még nagyobbnak láttatják a felső testrészt. Az alma alak öltözködése során a derék kihangsúlyozása központi kérdés. A figyelmet könnyen a derékra irányíthatjuk a felsőrész szűkítő varrásaival és derékövekkel. Nagyon jól állnak az alma alak számára a passzos, alakkövető felsők illetve a karcsúsított, derekat kiemelő kabátkák kevés gombbal. Az emelt derekú nadrág nem ajánlott, a legjobban a derékban szűk szoknyák és nadrágok állnak, melyek nyugodtan lehetnek testhezállóak is a csípő kiemelésére.
 
Mi áll jól?
Ne bújtassuk zsákba a testet, mert még teltebbnek látszik. Az enyhén karcsúsított szabás előnyös, de ne szorítsa le az alakot. Laza esésű anyagokból készült ruhákat válassz. A szép mellet, csípőt nem kell takargatni. A kétrészes ruhában biztosan jól érzed magad.
Ne fukarkodj a kiegészítőkkel: sál, ékszer és bármi jöhet, amitől különlegesebb lehetsz.





ERŐS ALSÓTESTŰ ALKAT : KÖRTE ALAK

Erős alsótestű (körte alakú) sztárok:  Beyonce,  Eva Mendes, Jennifer Lopez, Kate Winslet, Rihanna, Shakira

 

A körte alak esetében a test alsó része a hangsúlyosabb, ezért a felső részt kell erősíteni, hogy egyensúlyba hozzuk az összképet. Ezért nem ajánlottak a testhezálló skinny nadrágok, illetve a szűk szoknyák. Sokkal jobban áll a körte alaknak a bővebb nadrág vagy szoknya, főleg függőleges mintázattal, vagy  élvasalással. Kerülendő az oldalzsebes nadrág. A körte alak öltözködése során alulra érdemes sötét színeket választani, így a tekintet a világosabb felsőrészre irányul. A mellkas hangsúlyosabbá tételéhez tarka, mintás felsők és nagy gallérú, széles nyakú ingek ajánlottak. A derékban karcsúsított kabátkák és deréköves ballonkabátok nagyon előnyösek a körte alak számára. Szintén kiemeli a derekat, ezért rendkívül jól áll ennek a típusnak a magas derekú vagy öves harangszoknya, rakott szoknya, illetve a derékon átkötős lapszoknya.  A szoknyák ideális hossza a térdhossz.  Az egyenes vonalú vagy térd alatt szélesedő trapéz nadrág elrejti a csípőt, ezért szintén jól áll a körte alakon. Egyenes, formátlan ruhák azonban nem ajánlottak a típusnak, mert eltüntetik a derekat, így a csípő még nagyobbnak tűnne. Egyrészes ruhákban is a derékövesek a legjobbak.  A bokapántos cipő és bokacsizma kerülendő, mert optikailag lerövidíti a lábat, így alacsonnyá és tömzsivé tehetnek. 



ERŐS ALSÓ- ÉS FELSŐTESTŰ ALKAT : HOMOKÓRA ALAK

Homokóra alakú sztárok: Halle Berry, Jessica Simpson, Monica Bellucci, Jessica alba, Salma Hayek, Sophia Loren

 

A homokóra alak az egyik legnőiesebb alak, ezért az elegáns öltözködés nem jelent nagy gondot a típus képviselői számára. Az idomok rejtegetése a legrosszabb, amit egy homokóra alak öltözködése során tehet. Minden téren előnyösebbek neki az alakot finoman követő ruhák. Rendkívül jól áll a homokóra alakon a V nyakú felső, melyből bátran választható a mélyebben dekoltált fazon is. Az egyenes vonalú szoknya vagy enyhén szűkülő szoknya ideális a domború csípőre, különösen ha asszimetrikus a szabásvonala, mert elvonja a figyelmet a túl hangsúlyos területekről. A karcsúsított, egygombos kabátka van kardigán a nőies öltözködés alap darabjai, mivel szépen kiemelik a derekat, a test legkeskenyebb pontját - amit sosem szabad elrejteni. A derekat kötővel, vagy behúzással hangsúlyozó ruhák különösen jól állnak a homokóra alak számára. A túl szűk nadrág azonban nagyobbnak láttatja a csípőt, ezért inkább az egyenes vonalú vagy enyhén bővülő fazon a jó választás. Szintén kerülendő a csípőt hangsúlyozó fodor, rojt, ejtett öv, berakás vagy pont a comb két oldalára eső minta és zseb. A hegyes orrú cipő elüt a típus gömbölyded vonalaitól, ezért helyette a kerekorrú és éksarkú cipők ajánlottak.





EGYENES VONALÚ ALKAT : BANÁN ALAK

Egyenes vonalú (banán alakú) sztárok: Cameron Diaz, Jada Pinkett Smith, Jennifer Hudson, Kate Hudson, Kim Cattrall, Melanie C

 

A banán alaknak nincsenek hangsúlyos testrészei, ezért a nőies öltözködéshez a felső- és alsó részt egyaránt ki kell emelni. Szinte kötelező az egyenes testalkat számára a push up melltartó. Enélkül vékony anyagú felsőt nem is ajánlott felvenni. A felső ruházat legyen minél összetettebb, fodros, mintás, rafinált. Lágy esésű, nőies anyagokkal ügyesen lágyítható az öltözet összképe. A nyakpántos felső nagyon jól áll az egyenes testalkatúaknak. A redők és berakások a derékrészen és ujjon kerekebbé, íveltebbé teszik az alakot, ezért bátran választhatnak ilyen jellegű ruhákat. A szűk nadrág és skinny farmer ennek a típusnak nagyon jól áll. Kiemelten ajánlottak az egyenes alak öltözködése során a nőies kiegészítők, mint csipke vagy gyöngyberakás, illetve bizsuk és egyéb díszek, amik nőiesebbé, lágyabbá teszik az összképet. A derekat hangsúlyozó övek szintén segítik a formás idomok kialakítását, így az öves kabátok és kötős kardigánok a ruhatár elengedhetetlen kellékei. Az övek elsősorban sötét színből ajánlottak, hogy minél karcsúbbnak láttassák a derekat.






FONTOS!! 
Mind a négy testalkat öltözködése során figyelembe kell venni a különböző színek térhatásait is. Alapszabály, hogy a sötét színek háttérbe húzódnak, ezért optikailag kicsinyítenek, a világos színek pedig kiemelkednek, előre nyomulnak, ezért optikailag megnövelik az adott testrészt. Fontos azonban, hogy mihez viszonyítjuk az adott színt. Fekete alapon a világosabb színek lépnek előre, fehér alapon pont fordítva történik. Fehér háttér mellett a sötét színű ibolya éppenhogy előre lép, és a világosnak tartott sárga vonul háttérbe. Ha egyenlő világosságúak a színek, akkor a hideg-meleg tulajdonság a meghatározó. Ilyenkor a meleg szín előretör, a hideg pedig háttérbe vonul. Ugyanígy az élénk színek is előrébb lépnek a tompábbakkal szemben. Összefoglalóan tehát azok a testrészek kerülnek hangsúlyos helyzetbe, melyekre a háttértől elütő, hideg vagy élénk szín esik. Szintén képes befolyásolni a színek mélységi hatásait a fent és lent megválasztása. Egy kék-piros összeállítás esetén, ha a piros felül van, háttérbe szorítja a kéket, ha viszont alul van, akkor előretolja. Általában elmondható hogy a nehéz, testesebb színek, mint a földszínek, alul hordva jobban mutatnak, mint felül.



- Vízszintes irányok

A vízszintes irány tágasságot,  teltségérzetet kelt, ezért hölgyeknél óvatosan kell megválasztani a keresztbe csíkos ruhákat. A férfiak viszont szívesen és gyakran hangsúlyozzák masszív testfelépítésüket ezzel a mintázattal.


- Függőleges irányok

A függőleges irány súlytalanságot, mélységérzetet ébreszt, ezáltal egy hosszanti csíkos ruha karcsú és könnyed megjelenést ad. Az üzleti és elegáns öltözködés során gyakran alkalmazzák ezt a mintát.


- Átlós irányok

Az átlós irányok mozgalmasságot, dinamikát hoznak létre a látványban. Tárlatot teremtenek azáltal, hogy messzire vezetik a tekintet, ezért fiatalos, lendületes összképet hoznak létre. 


- Körös irányok

A körös formáknak összpontosító hatásuk van, középpontjukhoz irányítják a tekintetet, ezért érdemes odafigyelni, hogy hova esik a körös minta a ruhán.


 Vízszintes irányok-ezek szélesítenek





A női testalkatok arányosságai:



Az erős alsótestűeknek (körte alak) a csípő és a mellkas adatai között jelentős különbség van, viszont alacsony az eltérés a csípő és derékbőség között. Jelentős különbségnek megközelítőleg 15 cm-t tartunk. Az erős felsőtestűeknél (alma alak) a mellkas és a derék értékei állnak közel egymáshoz, a csípő pedig jóval kisebb értéket mutat. A homokóra alak esetében a mellkas és a csípő közel azonos nagyságú, míg a derék jóval kisebb értékű. Az egyenes alakkal rendelkezők pedig alig találnak különbséget a három adat között. 




Öltözködési tippek

  • A választék széles, ezért fontos, hogy figyelembe vedd a testalkatodat. Ha vékony felépítésű vagy, jól állhatnak a szűk, illetve a lezserebb fazonok is, ha azonban has tájékán van rajtad egy-két fölös kiló, óvakodj a nagyon szűk, minden apró részletet megmutató fazonoktól.
  • A széles váll is okozhat problémákat, ha nem a megfelelő szabást választod. Amennyiben nem szeretnél díjbirkózó alakot ölteni, kerüld a vállban különlegesen hangsúlyozott - például húzott - darabokat.
  • Tartsd szemed előtt a mondást: néha a kevesebb több. A nagyon csillogó, díszes, mintás, színes pólók jól állnak egy kamasznak, azonban nem biztos, hogy húszon felül is hasonlóan mutatnak.
  • Egy bővebb fazont nyugodtan hangsúlyozhatsz egy derékövvel, így ha kicsit teltebb alakod van, akkor is vékonyabbnak fogsz tűnni a derekad miatt.
  • Sokszor előfordul, hogy ugyanazt az anyagot több stílusban is legyártják, különböző nyakkivágással, ujjal, hosszúsággal, így könnyedén kiválaszthatod azt a szabást, amely a legjobban illik az alakodhoz.






A következő bejegyzésemben egy nagyon aktuális témáról fogok írni, hiszen itt a nyár és ha nyár, akkor jóóóidő :) És ha jóóidő, akkor nyári, lenge ruhákat hordunk. Olyan ruhákat mutatok majd amelyek alaknyújtóak, vagy épp ha széles a vállad, vagy vastagabb a karod akkor előnyösen mutatnak. ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszönöm hogy megjegyzést írsz! Sokat számít a visszajelzésed :-)